Lumea fascinantă a creaţiilor tehnice aparţinând geniului renascentist Leonardo da Vinci poate fi văzută la Castelul Cantacuzino din Buşteni în cadrul expoziţiei „Leonardo da Vinci - The Machines”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia - eveniment marchează 570 de ani de la naşterea lui Leonardo da Vinci şi 111 ani de la inaugurarea Castelului Cantacuzino şi este deschisă publicului până la 30 octombrie. 

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea admira 45 de maşini proiectate în urmă cu peste 500 de ani de către Leonardo da Vinci şi materializate pentru prima oară abia în anul 1970 de către o familie de artişti italieni - în colaborare cu celebrul istoric Carlo Pedretti - pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze.

Exponatele, realizate din lemn, reproduc cu fidelitate schiţele şi proiectele descoperite în codexurile lui da Vinci.

Vizitatorii vor putea, de asemenea, să interacţioneze cu 15 dintre aceste maşinării, printre care şurubul lui Arhimede, schimbătorul de viteze sau ciocanul acţionat cu came.

Alte invenţii uimitoare, prezente în expoziţie sunt: deltaplanul, paraşuta, macaraua lui Brunelleschi, fierăstrăul hidraulic sau reflectorul, acestea stând la baza tehnologiilor din zilele noastre. Mai multe detalii puteţi regăsi online, pe adresa www.cantacuzinocastle.com. Biletele se achiziţionează direct de la intrarea în castel, iar intrarea se face în cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervări de grup (minimum 20 de persoane), vă rugăm să apelaţi +40 722 960 606.

Expoziţia, deschisă în cadrul Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino, va fi grupată în patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşinării şi concepte pentru construcţii civile, respectiv maşini militare. Toate aceste creaţii tehnice uimesc prin ingeniozitatea unui om care a conceput în perioada renascentistă numeroase elemente esenţiale funcţionării multor obiecte utilizate astăzi în toată lumea.

„Leonardo da Vinci - the Machines”, expoziţie aflată în turneu mondial din 2003, îşi continuă, astfel, circuitul care a inclus peste 80 de oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi Sud şi Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziţie de acest tip (peste 20 milioane de vizitatori) şi înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Prin urmare, Castelul Cantacuzino se bucură să adauge Buşteni, România pe lista locaţiilor internaţionale pentru această expoziţie celebră şi va transforma Castelul pentru următoarele 6 luni în „Castelul Leonardo da Vinci”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.