Proiecţii de filme documentare de artă reunite sub titlul „Mari pictori din Muzeul Prado”, despre importanţi artişti spanioli sau în conexiune cu Spania, care însoţeşte expoziţia de fotografie „Deceniul prodigios. Constituţia vie“ de Benito Román, vor putea fi urmărite în perioada 15 decembrie 2023 - 25 februarie 2024, la parterul Sălii Auditorium (Str. Ştirbei Vodă nr. 1). Documentarele sunt produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH), în colaborare cu instituţii prestigioase precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundaţia El Greco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru documentare, „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Zurbarán şi cei doisprezece fii ai săi“ (72 min., r. Arantxa Aguirre), „Rubens, spectacolul vieţii“ (50 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Patinir, invenţia peisajului“  (50 min., Miguel Ángel Trujillo), compun un program coerent şi interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg. Acestea au fost incluse în programul muzeelor, universităţilor, festivalurilor internaţionale de cel mai înalt nivel, precum  Muzeul Luvru (Paris), National Gallery of Art (Washington), Muzeul Prado (Madrid), Muzeul  Thyssen-Bornemisza (Madrid), Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid.

Accesul la proiecţii se face pe baza biletului de intrare în expoziţie, în valoare de 20 lei. Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză şi română.

• Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“
Documentarul reprezintă o călătorie fascinantă în spaţiu şi timp: din Creta natală, unde a pictat mici icoane, până în perioada când a locuit la Toledo, reşedinţa sa definitivă, unde a realizat picturi gigantice în biserici şi mănăstiri, sau la Veneţia şi Roma, unde arta sa a fost influenţată  de maeştrii Renaşterii Italiene.

• Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán şi cei doisprezece fii ai săi“
Documentarul prezintă seria de treisprezece tablouri Iacob şi celor doisprezece fii ai săi, pictate de Francisco de Zurbarán în Sevilla în jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Nouă.

• Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieţii“
Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar şi un mare învăţat şi un diplomat dedicat, în contextul perioadei de criză în care a trăit, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a dispărut treptat prin magia pensulei  şi prin forţa a poveştilor spuse.

• Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenţia peisajului“ 
Acest documentar abordează enigma unui pictor a cărui biografie este puţin cunoscută şi care, la începutul secolului XVI, a revoluţionat întreaga piaţă a artei şi însuşi conceptul de pictură.

• Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“
• Vineri, 9 februarie 2024,  ora 19:00: „Zurbarán şi cei doisprezece fii ai săi“
• Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieţii“
• Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenţia peisajului“

Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) este o entitate privată, independentă, care sprijină iniţiative culturale în scopul promovării  culturii spaniole la nivel internaţional şi a excelenţei academice. Atât singur, cât şi în colaborare cu alte entităţi, Centrul publică studii ştiinţifice de înalt nivel, produce documentare istorice şi artistice şi organizează congrese şi expoziţii care prezintă lucrările unor cercetători din cadrul universităţilor şi muzeelor din Spania şi din străinătate. CEEH are ca scop prezentarea artei spaniole din diferite epoci şi a istoriei colecţionării acesteia, precum şi promovarea marilor hispanişti străini, omagiaţi în cadrul evenimentelor comemorative şi a granturilor de cercetare organizate.

Expoziţia „Deceniul prodigios. Constituţia vie“, produsă de Comunidad de Madrid şi itinerată de Institutul Cervantes, prezintă o selecţie de 55 de fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi independenţi din Spania. Curatorul expoziţiei, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democraţie. Veţi descoperi o poveste în cadre a societăţii şi a capitalei spaniole, de la viaţa cartierelor, la schimbările din oraş, la mişcările sociale şi portretele unor personalităţi relevante din politică, cultură sau viaţa religioasă, debutul faimoasei mişcări artistice La Movida Madrileña. Totodată, expoziţia marchează  aniversarea a 45 de ani la proclamarea Constituţiei Spaniole în 1978 şi este prezentată în contextul preşedinţiei Spaniole a Consiliului UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.