Muzeul Naţional de Artă din Timişoara îşi va deschide porţile în 20 decembrie pentru un maraton cultural şi acces cu program prelungit în cadrul expoziţiei “Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul coincide cu marcarea a 34 de ani de la evenimentele din 20 decembrie 1989, data la care Timişoara a renunţat la trecutul comunist. 

"Maratonul cultural de la Muzeul Naţional de Artă este dedicat celebrării datei la care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Programul cultural derulat de Consiliul Judeţean pentru Timişoara, Capitală Europeană a Culturii, onorează Revoluţia din 1989 şi spiritul liber al timişorenilor, iar opera marelui Brâncuşi ne ajută, acum, 34 de ani mai târziu, să ne eliberăm de lucrurile complicate şi tulburi care nu ne aparţin ca şi comunitate",a  spus Alin Nica, preşedintele CJ Timiş.

De la deschiderea ei, în 30 septembrie 2023, şi până acum, expoziţia Brâncuşi a înregistrat un mare succes, cu peste 85.000 de bilete rezervate, fiind menţionată sau recenzată de numeroase mass-media occidentale, de la Le Monde şi Le Figaro, la The New York Times sau Frankfurter Allgemeine Zeitung dar şi în cunoscute trusturi media naţionale şi locale.

Programul prelungit pe care îl propune Muzeul Naţional de Artă din Timişoara în data de 20 decembrie are legătură cu ideea de deschidere pe care au demonstrat-o timişorenii atât în 1989, cât şi în acest an al Capitalei Europene a Culturii. 

Maratonul cultural Brâncuşi va începe de la ora 10:00, continuându-se până în 21 decembrie, la ora 08.00, după următorul program:

10:00 AM – 20:00 PM  (20 dec.): Program normal de vizitare, acces cu bilete care pot fi rezervate online din timp bilete.brancusi-2023.info, dar şi cu bilete care se pot achiziţiona direct de la casieria Muzeului Naţional de Artă Timişoara în ziua respectivă;

20:00 PM – 08:00 AM (20 dec. - 21 dec.): Acces gratuit pe baza unor bilete gratuite achiziţionate de pe site-ul expoziţiei, bilete.brancusi-2023.info, începând cu vineri, 15 decembrie.

Organizatorii menţionează că vor fi disponibile doar 1.560 de bilete gratuite, precum şi faptul că o persoană nu poate achiziţiona mai mult de 2 bilete.

Este pentru prima dată în România când publicul poate admira, în cadrul aceleiaşi expoziţii, lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului, precum: „Sărutul”, „Măiastra”, „Pasărea în văzduh”, „Dromnişoara Pogany” şi „Muza adormită”, „Somnul”, „Peştele”, „Cap de copil”, etc. Sculpturile sunt expuse alături de o selecţie atent ghidată de fotografii şi fragmente filmate de Constantin Brâncuşi.

Expoziţia „Brâncuşi: Surse româneşti şi perspective universale” este organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, fiind finanţată de Consiliul Judeţean Timiş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.