UNESCO a anunţat miercuri că a înscris manouché, "practica culinară emblematică" a Libanului, pe lista Patrimoniului imaterial al umanităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înscrierea faimoasei "pâini plate acoperite cu un amestec de cimbru, sumac, seminţe de susan prăjite, sare şi ulei de măsline" a fost aprobată de Comitetul interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care s-a reunit de luni în Botswana.

Manouché, "micul dejun libanez prin excelenţă", este preparat "în case şi în brutăriile specializate şi este savurat de persoane de toate originile", explică UNESCO, adăugând că "în timpul preparării aluatului, practicanţii se roagă pentru ca acesta să crească".

"Musulmanii recită începutul Fatiha, iar creştinii recită mai multe rugăciuni şi îşi fac semnul crucii înainte de a lăsa aluatul să se odihnească".

"Manouché este transcomunitar, reflectă un simbolism, care este convieţuirea între libanezi", a declarat pentru AFP Bahjat Rizk, ataşatul cultural al delegaţiei permanente a Libanului la UNESCO. "Brutăriile care prepară acest fel de mâncare sunt răspândite în toată ţara", a adăugat el.

"Manouché rămâne una dintre opţiunile cele mai puţin costisitoare într-o ţară lovită de o criză socio-economică fără precedent din 2019". 

Pregătirea sa pentru a fi vândut în micile brutării "contribuie, de asemenea, la dezvoltarea economică locală", potrivit UNESCO. 

De asemenea, se bucură de un mare succes în străinătate datorită diasporei libaneze.

Libanul şi-a depus candidatura la UNESCO în martie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.