Mandatul lui Lucian Vărşăndan la conducerea Teatrului German de Stat din Timişoara (TGST) s-a încheiat, marţi, după ce Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa analizării poiectului de management depus de acesta pentru cel de-al treilea mandat, întrerupând procedurile concursului la finalul lunii septembrie, fără să comunice motivele, a anunţat, miercuri, instituţia teatrală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit TGST, în luna aprilie, Consiliul Local Timişoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialişti la nota 9,88 – aprobând totodată ca Vărşăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Lucian Vărşăndan a depus proiectul, dar procedurile au fost întrerupte de administraţie, fără ca aceasta să comunice motivele deciziei.

”Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara. În aprilie 2017 Consiliul Local Timişoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialişti la nota 9,88 – aprobând totodată ca Vărşăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Managerul a depus proiectul în luna septembrie 2017. Cu toate acestea, Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecinţă, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan – care conduce teatrul din 2007 – s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, a transmis TGST.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Lucian Vărşăndan s-a născut la Arad. A absolvit Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara, apoi a devenit licenţiat în Litere (germanistică-anglistică) şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara. El a început să lucreze la TGST în 1999, iar în 2007 a preluat conducerea teatrului.

Pe perioada directoratului lui Lucian Vărşăndan la TGST au fost invitaţi creatori importanţi din ţară şi străinătate, precum: regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu. 

Afişul teatrului a cuprins un număr semnificativ de montări apreciate, de diverse genuri, precum: ”Cabaret”, ”Cartea junglei”, ”Cântăreaţa cheală”, ”De fapt e frumos”, ”Fetiţa din bolul peştelui auriu”, ”Fuchsiada”, ”Incredibila poveste a Eréndirei”,”Nunta micilor burghezi”, ”Pescăruşul”, ” Sunetul muzicii” şi ”Ţinuturile joase”.

TGST a fost invitat la festivaluri prestigioase din România, dar şi în Georgia, Germania, Luxemburg, Polonia şi Republica Moldova. Pentru consolidarea trupei au fost realizate ateliere şi Şcoala de vară de la Gărâna şi a fost dezvoltată activitatea de pedagogie teatrală.

A fost iniţiat şi extins Festivalul European de Teatru „Eurothalia“. Cele şapte ediţii au cuprins spectacole ale unor producători de top din Europa, precum: Teatrul Maxim Gorki Berlin, Münchner Kammerspiele, Rimini Protokoll, Odin Teatret, She She Pop, Hebbel am Ufer Berlin, Gob Squad, les Ballets C de la B, Ultima Vez, Teatrul Evreiesc din Varşovia, Teatrul „Jan Kochanowski” din Opole, Schauspielhaus Graz, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Odeon din Bucureşti.

De asemenea, festivalul a curpins creaţii ale unora dintre cei mai renumiţi sau inovatori artişti europeni, precum: Eugenio Barba, Oliver Frljić, Krzysztof Garbaczewski, Oskaras Koršunovas, Jan Lauwers, Alain Platel, Silviu Purcărete, Andrei Şerban şi Wim Vandekeybus.

În 2016, Lucian Vărşăndan a fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

Printre proiectele TGST în următoarele luni se numără trei turnee internaţionale în Germania şi Luxemburg, cu producţiile ”Antigona” şi ”Deşteptarea primăverii”, precum şi realizarea coproducţiei internaţionale ”Uriaşii munţilor” de Pirandello, în direcţia de scenă a regizorului Paolo Magelli, cu artişti din cinci ţări, în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.