Mai mult de o sută de antichităţi de origine egipteană, scoase ilegal din ţară, au fost restituite săptămâna aceasta Egiptului de anchetatorii de la Oficiul de luptă contra traficului de bunuri culturale (OCB), informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul condus de colonelul Didier Berger cu sediul la Nanterre (lângă Paris) s-a sesizat în acest caz în decembrie 2019, ca urmare a unui denunţ anonim cu privire la prezenţa, în moştenirea unui pasionat de egiptologie, de obiecte care nu aveau documente adecvate care să permită ieşirea lor de pe teritoriul egiptean. 

Aceste piese, 114 în total, erau "mici obiecte cu o valoare extrem de importantă pentru Egipt", a povestit pentru AFP colonelul Berger. 

Erau "statuete, obiecte funerare, măşti, bucăţi de statuie din granit, veselă egipteană antică".         

Moştenitorii pasionaţi de egiptologie le-au recunoscut anchetatorilor că le-au „lipsit” certificate care să permită scoaterea acestor obiecte din ţara lor şi au acceptat returnarea lor, potrivit colonelului. 

Restituirea a avut loc miercuri la ambasada Egiptului din Paris, în prezenţa procurorului general al acestei ţări, care are rang de ministru, Hama El Sawi, şi a membrilor Ministerului Antichităţilor.      

 

               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.