Mai mult de 400 de instrumentişti şi artişti lirici de la trei instituţii muzicale de cultură din Germania şi România, elevi de la două licee din ambele ţări şi o lucrare monumentală - „Gurre-Lieder” de Arnold Schönberg deschid stagiunea la Filarmonica Banatul Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii are loc şi vineri, de la ora 19.00, în Parcul Rozelor. 

Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timişoara, Orchestra simfonică şi Corul Teatrului Altenburg Gera, Corul Operei Naţionale Române Timişoara, Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timişoara şi Corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera sunt instituţiile implicate. 

Maestrul Gabriel Bebeşelea (dirijor în rezidenţă în stagiunea 2023-2024 al Filarmonicii Banatul Timişoara) este dirijorul sub bagheta căruia se va desfăşura concertul.

„Una din cele mai impresionante lucrări create vreodată, Gurre-lieder, un oratoriu compus de cel care a schimbat pentru totdeauna muzica, Arnold Schönberg, e interpretat pentru prima oară la Timişoara şi doar a doua oară în România. Această piesă implică o desfăşurare de forţe ieşită din comun, lucru care face ca interpretarea acestei lucrări să devină de foarte multe ori un eveniment unic într-o generaţie. Tocmai de aceea, reunirea Filarmonicii Banatul, a Operei Naţionale din Timişoara, a Operei din Gera şi a liceelor de muzică din Timişoara şi Gera simbolizează continuarea a ceea ce s-a început cu ocazia Zilelor Timişoarei în concertul Corului comunitar cu Beethoven Simfonia a IX-a, când sloganul din această lucrare emblematică a servit drept motto: «îmbrăţişaţi-vă milioane!»”, spune maestrul Gabriel Bebeşelea.

Gurre-Lieder de Arnold Schönberg este cunoscută ca fiind lucrarea cu cea mai mare orchestraţie a literaturii de specialitate şi reuneşte teme precum dragostea, crima din gelozie, rebeliunea împotriva sorţii şi reconcilierea cu semenii şi cu natura. În esenţă, este o poveste fascinantă de dragoste dintre regele Waldemar şi iubita lui, Tove, ucisă la ordinul reginei Helvig, în urma unui exces de gelozie.

Grandioasa lucrare are o durată de aproape două ore. A. Schönberg a început să o compună în 1900 şi a reuşit să o finalizeze abia 11 ani mai târziu. Iniţial, a fost concepută ca un ciclu de lied-uri pentru soprană, tenor şi pian. În 1903, pe lângă cele nouă lead-uri, Schönberg a reuşit să adauge preludiul, Cântecul turturelei şi părţile a doua şi a treia. După alţi şapte ani, a reuşit să o finalizeze, capodopera cu influenţe wagneriene şi mahleriene, după aprecierile criticilor, cunoscându-şi desăvârşirea în 1911.

Gurre-Lieder este construită pe versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen şi a fost tradusă în germană de Robert Franz Arnold. Lucrarea, ce atinge registre vocale şi instrumentale remarcabile, a avut premiera la Viena, în 1913, şi a fost un succes copleşitor pentru compozitor.

La concertele vocal-simfonice extraordinare de la Timişoara intrarea este liberă. 

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Peer Gebauer, unul dintre oaspeţii de onoare ai evenimentului, a subliniat: „Reprezentarea acestei creaţii muzicale magistrale, «Gurre-Lieder» va fi cu siguranţă un punct culminant în cadrul programului Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023. Sunt încântat că şi vicepreşedinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, va fi oaspete de onoare la acest eveniment. Sunt convins că schimbul cultural dintre cele două oraşe înfrăţite, Gera şi Timişoara, a devenit şi mai strâns prin acest proiect şi că repetiţiile comune i-au apropiat pe participanţi şi mai mult. Aşa arată un schimb cultural trăit în Europa.”

„Cadrul pentru spectacolele din Timişoara nu poate fi mai frumos: ambele concerte vor avea loc în Parcul Rozelor, unde toţi participanţii şi ascultătorii se vor putea bucura sub cerul liber de magia muzicii lui Schönberg”, a afirmat Consulul Germaniei la Timişoara, Regina Lochner.

„Noua stagiune este continuarea anului cultural de excepţie al Filarmonicii Banatul. Un an cu colaborări îndrăzneţe cu orchestre şi dirijori cunoscuţi în întreaga lume, care ne arată cu fiecare spectacol valoarea şi potenţialul uriaş al Filarmonicii Banatul. Sunt încrezător că punţile de colaborare construite acum vor continua şi după anul Capitalei Culturale, în beneficiul publicului tot mai numeros. Felicit Filarmonica Banatul pentru că anul acesta ne arată cel mai ambiţios program cultural din perioada post-decembristă. Mă bucur să văd că echipa de aici are curajul să gândească programe şi colaborări culturale de anvergură europeană, care demonstrează că muzica şi cultura au ceva de spus în această lume dificilă”, a transmis primarul Dominic Fritz, primarul Timişoarei.

Proiectul Gurre-Lieder face parte din bidbook - Programul În căutarea luminii | Radiant Orchestras şi presupune susţinerea altor două concerte vocal-simfonice extraordinare în Germania. Acestea au avut loc la Kultur und Kongresszentrum din Gera, Germania, în 22 şi 23 septembrie.

Evenimentul este rezultatul înfrăţirii oraşelor Timişoara şi Gera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.