Mai mult de 200 de piese rare, valoroase nu doar pentru cultura românească, dar şi pentru cea a popoarelor lumii, unele dintre ele vechi de mii de ani, se află în expoziţie la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar pe 18 noiembrie vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Artă Tradiţională, Covoare şi Antichităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dedicată colecţionarilor de artefacte istorice şi design, dar şi iubitorilor de tradiţii româneşti sau orientale, impresionanta colecţie este compusă din antichităţi romane ori sumeriene, covoare persane şi turceşti, podoabe balcanice din sec. XVIII şi stampe japoneze, dar şi piese de mobilier Neo-Brâncoveneşti, ii şi costume populare româneşti.

Rarităţi pentru piaţa de profil din România, considerate totodată active de nişă ce completează alternativele investiţionale în perioade instabile economic, precum este cea actuală, artefactele istorice conving nu doar prin unicitate, dar şi prin decorativitatea lor. Un exemplu care se remarcă în licitaţia de joi este ulciorul roman cu toartă, ce datează din a doua jumătate a sec. II. Piesa confecţionată din ceramică roşie are preţul de pornire de doar 300 de euro şi provine din colecţia importantului om politic al sfârşitului sec. XIX şi fondator al catedrei de mecanică la Universitatea din Iaşi, Miltiade Tzony. Din aceeaşi colecţie face parte şi un blid roman, care are un preţ conservator de pornire de doar 200 de euro şi este datat sfârşitul sec. I – începutul sec. II.

O altă piesă rară este fragmentul de statuetă ce îl reprezentă pe Buddha surâzând (Xiao Fo). Lotul cu preţul de pornire de 400 de euro datează din sec. XV-XVI şi provine din colecţia familiei de doctori Roth - Nicolau. Iar de la 1500 provin două talere ceremoniale din cositor, purtând mărcile oraşului Sibiu, care au în licitaţie un preţ de pornire de doar 175 de euro.

Fragment de statuetă ce îl reprezintă pe Buddha (colecţia Roth - Nicolau)
Fragment de statuetă ce îl reprezintă pe Buddha (colecţia Roth - Nicolau)

Licitaţia de specialitate rezervă un capitol important valorilor tradiţionale româneşti, între care se remarcă iile şi costumele populare. Cu o compoziţie care respectă perfect structura tradiţională, realizat din pânză de bumbac, ţesute manual sunt costumele alcătuite din ie, fotă, maramă şi brâu. Costumele datate prima jumătate a sec. XX ori mijlocul acestuia au un preţ de pornire de 200 - 250 de euro şi sunt reprezentative pentru zonele Bran, Gorj, Cărbunari, Banat, Argeş şi Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara.

Piesele de colecţie din cadrul Licitaţiei de Artă Tradiţională, Covoare şi Antichităţi ocupă trei săli de expoziţie în cadrul Palatului Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate până joi, în regim gratuit. Mai multe detalii despre licitaţie pot fi consultate pe site-ul artmark.ro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.