Muzeul Abandonului şi-a întâmpinat publicul după un an într-un spaţiu real, de Noaptea Muzeelor. Pentru 15 ore fluxul de vizitatori a fost continuu şi mai mult de 1.000 de persoane au vizitat staţia de exploarare digitală pusă la cale de creatorii proiectului Muzeul Abandonului în colaborare cu Seneca Anticafe şi Dell Technologies.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul a putut testa cea mai recentă expoziţie a muzeului, intitulată „Sighet. Cămin-Spital” - o aplicaţie de pionierat în zona muzeală internaţională, realizată de o echipă de creaţie coordonată de Ciprian Făcăeru - arhitect de spaţii virtuale. Spaţiul amfiteatrului Seneca a fost amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brânduşa Tudor şi Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalaţii de obiecte şi elemente de arhivă, colectate de la fostul Cămin Spital pentru Irecuperabili de la Sighet. Publicul a beneficiat de tururi ghidate chiar de echipa de lucru a muzeului - Oana Drăgulinescu şi Ioana Călinescu - fondatori, Ioana Drăgan, Anca Niţă, Iris Şerban şi Iulia Ţurcanu, manageri arhivă şi comunicare.

Muzeul Abandonului este un laborator interdisciplinar în care s-a construit un prototip de muzeu digital.

Fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmaţiei, transformată prin scanare 3D în artefact digital, este acum căminul simbolic al muzeului care găzduieşte prima expoziţie de acest tip din România, cu un mix de soluţii tehnologice care includ abordări de tip gaming, scanare 3D, fotografie 360, realitate augmentată. Publicul de la Noaptea Muzeelor a putut explora această expoziţie pe 6 laptopuri Dell XPS.

Organizatorii au creat şi în spaţiul fizic o instalaţie colectivă participativă. Publicul a fost invitat să contribuie la construirea unui zid memorial dedicat copiilor care au trăit în instituţia „irecuperabililor” de la Sighet. Peste 150 de fragmente de material au fost brodate de vizitatori cu numele copiilor instituţionalizaţi acolo.  Astfel, vizitatori cu vârste între 7 şi 70 de ani au realizat un fir simbolic al recuperării memoriei abandonului. Micile bucăţi de pânză brodată au fost interconectate într-o instalaţie care a crescut organic şi participativ, până la finalul evenimentului, la ora 24, când întregul spaţiu a ajuns să fie dominat de numele copiilor cărora astfel li se recunoaşte trauma incomensurabilă pe care au trăit-o prin abandon şi instituţionalizare.

„Lucrul la acest proiect a fost un efort imens, atât prin miile de ore de muncă ale echipei cât şi prin dificultatea subiectului - este covârşitor să lucrezi cu atâta suferinţă. Întâlnirea din 14 mai, cu publicul muzeului, ne-a adus confirmarea că era nevoie de acest proiect. S-a aşteptat cu răbdare pentru a vorbi cu unul dintre oamenii muzeului şi s-au petrecut zeci de minute pentru explorarea proiectului digital", spune Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului

Luni, la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), proiectul Muzeul Abandonului - Muzeu forum digital şi participativ a câştigat Premiul pentru Incluziune Socială şi Dialog Intercultural, fiind astfel recunoscute necesitatea şi valoarea acestei iniţiative în spaţiul cultural românesc.

„Ne onorează acest premiu. Este o distincţie pe care o dedicăm sutelor de mii de copii abandonaţi, cu speranţa că, prin recuperarea şi recunoaşterea acestei bucăţi din istoria recentă a României, fenomenul abandonului va rămâne o lecţie tulburătoare de istorie care trebuie cunoscută şi predată în şcoli pentru ca ea să nu se mai repete”, a afirmat Ioana Călinescu, co-fondator Muzeul Abandonului

Pe www.muzeulabandonului.ro puteţi explora oricând, gratuit şi în variantă bilingvă (română şi engleză) expoziţia Sighet Cămin Spital accesibilă printr-o aplicaţie imersivă, expoziţia Mărturii 21, o amplă arhivă de documente scanate şi curatoriate de echipa muzeului şi zeci de mărturii donate de victime ale abandonului. Acesta este cea mai amplă iniţiativă de recuperare memorială a naraţiunii abandonului în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.