Spectacolul de operă „Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini, şi spectacolul de balet „Baiadera”, de Ludwig Minkus, sunt programate, joi şi duminică, la Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, 3 iunie, începând cu ora 18.30, Opera Naţională Bucureşti prezintă opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Puccini considera „Madama Butterfly” drept cea mai „tehnică” operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-şi modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecinţele unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San şi Pinkerton, un ofiţer din marina americană, are un deznodământ tragic când bărbatul se întoarce acasă cu o altă femeie. Cum nu poate suporta durerea şi dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiţiei.

Duminică, 6 iunie, începând cu ora 18.30, Opera Naţională Bucureşti prezintă spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Creat în 1877 de către Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus şi pe un libret al coregrafului realizat împreună cu Serghei Kudekov, povestea din „Baiadera” dezvoltă o temă romantică, ce a însemnat în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică. Cadrul Vechii Indii era la modă în epocă. Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetică. Dacă pentru alcătuirea libretului a pornit de la poemul epic „Shakuntala” scris de poetul indian Kalidasa, „Regatul umbrelor” pare să fi fost inspirat de ilustraţiile lui Gustav Dore la „Paradisul” lui Dante. Exotismul, fiinţele supranaturale precum silfidele, umbrele, nimfele, se bucurau de mare popularitate, satisfăcând gustul epocii pentru feminitate idealizată.

Biletele se pot achiziţiona de pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Reprezentaţiile au fost adaptate, pentru a respecta normele oficiale în vigoare. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentaţia, în baza biletului (fizic sau electronic). Pentru a participa la spectacolele Operei Naţionale Bucureşti vaccinarea şi testarea nu sunt obligatorii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.