Expoziţia temporară „Reconstrucţii istorice în miniatură” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) miercuri, începând cu ora 16.00, la sediul din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul expoziţional reprezintă rezultatul colaborării dintre Andrei Menţeanu, scenograf şi student-doctorand al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, şi muzeu.

Expoziţia - curatoriată de dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi de prof. univ. dr. habil. Cosmin Petru Paulescu, în cadrul Universităţii de Artă din Bucureşti - cuprinde o serie de machete cinematografice şi fotografii ale acestora, ce înfăţişează reconstituiri istorice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei.

Respectând cu exactitate arhitectura reliefului urban şi rural unde s-au desfăşurat luptele, discursul expoziţional îşi propune să aducă în atenţie istoria militară, în format tridimensional, la scară perspectivală şi în format fotografic. Magia machetelor este trecută prin filtrul compoziţiilor artistice şi al cadrelor cinematografice, invitând publicul pe „micul platou de filmare al istoriei”, acolo unde miniaturile ne transpun în timp şi spaţiu. Acestea au fost realizate cu ajutorul mijloacelor scenografice de film, precum: arhitectura urbană şi rurală, obiectele, luminile, uniformele şi maşinăriile teatrului de război.

Reproduceri ale conflictelor de pe teritoriul Ucrainei în 1943

În cadrul expoziţiei sunt incluse o serie de fotografii, realizate în aşa fel încât să ofere vizitatorilor ocazia de a experimenta efecte cinematografice reale, şi două reproduceri, în miniatură, a unor conflicte care s-au desfăşurat pe teritoriul Ucrainei în anul 1943. Conceptul artistic al lui Andrei Menţeanu, început cu doar câţiva ani în urmă, pare ca o premoniţie la evenimentele teribile care se petrec acum sub ochii noştri.

Expoziţia „Reconstrucţii istorice în miniatură” poate fi vizitată, în perioada 13 aprilie-13 mai 2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.