Tabloul „Le Printemps” de Claude Monet de la Musée des Beaux-Arts din Lyon a fost obiectul unui act de vandalism. Doi activişti din grupul Riposte alimentaire au stropit cu supă pânza protejată de sticlă, pictată în 1872. Imediat după incident, sala în care era expus tabloul a fost evacuată, iar poliţia naţională le-a arestat pe cele două protagoniste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această acţiune a colectivului Riposte Alimentaire a avut loc la aproape două săptămâni după o acţiune similară asupra tabloului „Mona Lisa” de la Luvru.

Supa a fost turnată peste tabloul lui Claude Monet "Le Printemps" la Musée des Beaux-Arts din Lyon, sâmbătă. Acţiunea a fost revendicată de colectivul Riposte Alimentaire pe contul său X şi confirmată de Musée des Beaux-Arts pentru agenţia Radio France. „La ora 15.30, tabloul Primăvara de Claude Monet a fost vandalizat”, a scris muzeul. „Două militante din grupul Riposte Alimentaire au pulverizat supă pe pânza de sticlă pictată în 1872”.

„Primăvara aceasta va fi singura care ne va rămâne dacă nu reacţionăm. Ce vor picta viitorii noştri artişti? La ce vom visa dacă nu va mai fi primăvară?”, au scandat cele două activiste din colectiv în faţa tabloului.

Riposte Alimentaire a folosit această acţiune pentru a atrage atenţia asupra crizei climatice şi sociale care se apropie. Colectivul cere ca „alimentaţia să fie inclusă în sistemul general de securitate socială”.

Muzeul va depune o plângere pentru vandalism. Tabloul va fi inspectat şi restaurat. 

Primarul oraşului Lyon, Grégory Doucet, a declarat pe X că regretă „acţiunea desfăşurată astăzi la Musée des Beaux-Arts de Lyon împotriva unui tablou de Monet”. El a oferit „sprijinul său personalului, care a fost nevoit să închidă o parte a muzeului”. Dar deputatul EELV afirmă totuşi că „în faţa urgenţei climatice, angoasa este legitimă”. „Răspundem prin acţiuni hotărâte”, a declarat primarul din Lyon.

Duminică, 28 ianuarie, colectivul a desfăşurat o acţiune similară la Luvru, aruncând cu supă în geamul blindat care protejează „Mona Lisa”. Doi activişti au fost reţinuţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.