Diana Nicolaie, designer de produs cu numeroase proiecte în portofoliu, debutează pe scena artistică din România cu o expoziţie care are loc în perioada 5-12 mai, la ARCUB (Bucureşti), curatoriată de Ioana Ciocan. Evenimentul prezintă o selecţie de lucrări monumentale inspirate de lumea designului, exclusiv în tonuri de alb, care vor fi evidenţiate printr-o scenografie cu lumini şi umbre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diana Nicolaie este absolventă de Design de produs - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Artist al obiectelor, s-a dedicat profesiei de designer de interior & produs încă de la absolvire, întrupând emoţia în forme şi culori cu fiecare produs unic creat. Acum, decide să exploreze şi să reveleze latura artistică de care se simte atrasă încă din copilărie, transformându-se în designerul propriei imaginaţii. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală şi arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw şi de compoziţii desprinse din contemporan.

Creează piese distinctive, monumentale, adeseori adevărate instalaţii pe pânză, ce provoacă o reacţie imediată din partea privitorului care interacţionează cu lucrările. Arta creată de Diana Nicolaie are la bază jocul cu forme şi texturi variate, volumetrii puternice şi tehnică mixtă. Aflată într-o explorare continuă a materialelor neconvenţionale, artista foloseşte jocul de lumini şi umbre ca pe o invitaţie deschisă către privitor spre universul ei artistic. Câteodată, alege să introducă direct sau sugerat prezenţa umană în lucrările sale.

Prima expoziţie personală a Dianei Nicolaie, „Light. An airy view point of density”, va prezenta o serie de lucrări inspirate de background-ul în design al artistei, cu o scenografie specială. Lumina va fi folosită într-un mod unic pentru evidenţia subiectul operelor şi pentru a anima simţurile vizitatorilor, o invitaţie a artistului spre esenţa fiecare piese. Diana Nicolaie foloseşte adeseori în practica sa ton pe ton, fie alb/ alb, fie negru/ negru, pentru a pune reflectoarele pe texturi. În cadrul primei sale expoziţii, lucrările selectate de curatoare vor fi exclusiv în tonuri de alb.

„Îmi place să deschid un dialog cu publicul şi să îl port într-o poveste conturată de estetica surprinzătoare a jocului de lumină pe diferite texturi şi culori, dar şi de simbolistica puternică a prezenţei umane. Mă fascinează jocul cu forme şi texturi variate, volumetriile. Iar materialele neconvenţionale pe care continui să le descopăr mă îndeamnă mereu să experimentez. Vizitatorii care vor trece pragul primei mele expoziţii vor descoperi o serie de lucrări ce folosesc lumina într-un mod aparte. Sunt extrem de curioasă ce reacţii vor anima simţurile vizitatorilor”, declară artista Diana Nicolaie.

Lucrările Dianei îmbină designul cu arta, îmblânzesc materiale şi texturi, scot în evidenţă legături între formă şi emoţie, şi, mai ales, au o capacitate interesantă de a declanşa emoţii privitorilor. Lumina este factorul coagulant din arta, dar şi din personalitatea sa.

Ioana Ciocan este curator independent, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2016-2022), membru al consiliului ştiinţific al Muzeului Naţional Cotroceni. În 2021, Preşedintele României Klaus Iohannis i-a conferit Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”. Ea este autoarea volumelor „Sculpturi din întâmplare” (2022), „Young Blood. Arta timpului tău” (2019), „a+b” (2016), „Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution” (2015), „Proiect 1990-program de artă în spaţiul public, Bucureşti 2010-2014” (2014).

Expoziţia  „Light. An airy view point of density” se desfăşoară în perioada 5-12 mai, la ARCUB, strada Lipscani 84-90 şi va fi deschisă publicului zilnic, între orele 10.00 şi 22.00. Accesul în expoziţie va fi gratuit pentru vizitatori. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.