Expoziţia „România - 100 de artişti, 100 de ani de creaţie”, colecţia av. George Şerban, este inaugurată în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Buşteni. Începând cu data de 9 iunie, vizitatorii vor putea admira lucrări de pictură, gravură şi sculptură realizate de 100 de artişti români de renume de-a lungul unui secol, în perioada 1900-2000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A fost pentru mine, în calitate de colecţionar, o mare bucurie şi o oportunitate de a pune pe simeze şi de a prezenta publicului peste 100 de lucrări de desen, acuarelă, litografie, gravură, tehnică mixtă, realizate de artişti români de-a lungul secolului al XX-lea. Expoziţia şi prezentul catalog au fost structurate în două perioade principale: 1900-1950, 1950-2000. Un capitol special este dedicat artiştilor care formează <Şcoala Kazar>. Am în colecţia mea câteva sute de lucrări realizate de artiştii acestei şcoli, am avut nenumărate întâlniri şi discuţii cu mulţi dintre ei şi am fost convins că, pornind de la numitorul lor comun, profesorul Vasile Kazar, şi de la respectul pe care foştii săi studenţi i-l poartă, putem vorbi de o adevărată şcoală de grafică românească, <Şcoala Kazar>”, a declarat avocatul George Şerban, proprietarul colecţiei de artă.

Proiectul expoziţional "România - 100 de artişti, 100 de ani de creaţie" prezintă numeroase lucrări realizate prin diferite tehnici de către artişti români de renume, ca de exemplu Constantin Brâncuşi, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Octavian Smigelschi, Samuel Mützner, Hedda Sterne, Nicolae Tonitza, Aurel Cojan,  Geta Brătescu, Marcel Chirnoagă, Horia Bernea, Ştefan Câlţia, Victor Brauner, Sorin Ilfoveanu, Florin Mitroi, Alin Gheorghiu, Horia Damian.

O secţiune a expoziţiei este dedicată reprezentanţilor graficii româneşti din Şcoala Kazar, precum Vasile Kazar, Ion State, Mircia Dumitrescu, Johanna Kovacs, Nicolae Săftoiu, Harry Guttman, Dan Erceanu, Ion Panaitescu.

"Veniţi la Castelul Cantacuzino din Buşteni pentru a descoperi un altfel de secol XX, narat cu ajutorul penelului şi măiestriei artistice! Într-o manieră extrem de rară în România zilelor noastre, expoziţia <<România – 100 de artişti, 100 de ani de creaţie>>, colecţia av. George Şerban combină diverse curente artistice specifice secolului extremelor: academism, simbolism, avangardism, art nouveau, modernism etc. De la desen în cărbune la tuş, de la acuarelă la grafică şi litografie, de la pictură la sculptură, expoziţia vine în faţa iubitorilor de artă cu lucrări realizate în decursul unui secol. Lucrările ilustrează teme diverse şi reprezentative pentru pictura românească a timpului: peisaje, natură statică, portrete, dar şi lucrări de avangardă. Toate pentru a evidenţia geniul artistic românesc, demersul continuu între tradiţionalism şi inovaţie, fiecare artist punându-şi amprenta asupra modului de interpretare a temei, coloritului sau luminii. În integralitatea sa, expoziţia se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artiştii români, dar şi de promovare a celor din ultima jumătate a secolului XX", a afirmat dr. Alexandru Constantin Chituţă, curator şi manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.

Expoziţia „România - 100 de artişti, 100 de ani de creaţie" va fi deschisă publicului în perioada 9 iunie - 9 august. 

Biletele se achiziţionează direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervări de grup, este necesar apel telefonic la numărul (+40) 244320520.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.