Tablourile "Primăvara" şi "Vara", clasate Tezaur, restaurate de experţii Muzeului Naţional Brukenthal, vor putea fi expuse în premieră la Sibiu, în perioada 24-26 noiembrie. Alături de cele două tablouri, publicul va vedea şi lucrarea "Carol I" de Theodor Aman. Vernisajul va avea loc vineri, 24 noiembrie, la ora 16.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrările din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş au fost restaurate în laboratorul Muzeului Naţional Brukenthal, o premieră în domeniu pentru România.

Muzeul Naţional Peleş a încheiat un contract cu Muzeul Naţional Brukenthal, care prevede restaurarea a două lucrări de pictură realizate de artistul vienez şi a unui tablou cu regele Carol I, realizat de artistul român Theodor Aman.

„Primăvara” şi „Vara”, clasate Tezaur, restaurate de experţii Muzeului Naţional Brukenthal

„A fost o onoare să avem la Sibiu în custodie două lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt, iar Laboratorul de restaurare al Muzeului Naţional Brukenthal să restaureze aceste piese importante din Muzeul Naţional Peleş, singura instituţie de la noi care adăposteşte câteva lucrări semnate de artistul şi decoratorul austriac Gustav Klimt. Arta acestuia a contribuit la izbucnirea unei «revoluţii» artistice în Europa. Una dintre cele mai renumite şi cunoscute picturi ale lui Klimt este «Sărutul» (1907-1908). Ea datează din aşa-numita perioadă «de aur» a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. De la Muzeul Naţional Peleş ne-au venit la Sibiu două lucrări: «Primăvara» şi «Vara». Lucrările sunt clasate în categoria Tezaur şi, conform legislaţiei în vigoare, trebuie restaurate de restauratori cu titlul de expert într-un laborator atestat de Ministerul Culturii. În acest sens, menţionez faptul că toţi cei cinci restauratori pictură au titlul de expert, iar Laboratorul Muzeului Naţional Brukenthal este atestat încă din 2011. Cu acordul domnului manager dr. Narcis Dorin Ion cele trei lucrări vor fi prezentate publicului la Muzeul Naţional Brukenthal, iar alături de aceste lucrări vor fi şi explicaţii cu privire la munca de restaurare. Am considerat că este o şansă pentru sibieni şi vizitatori să observe aceste lucrări şi etapele procesului de restaurare într-o expoziţie”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.

Echipa de restauratori pictură a Muzeului Naţional Brukenthal este alcătuită din Ioan Muntean, Cristina Fău, Andrei Popa, Ilie Mitrea şi Celestina Albişor, iar proiectul este realizat cu finanţarea Ministerului Culturii.

Dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Naţional Peleş, a punctat: „În anul 2023, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional Brukenthal au lansat un parteneriat pentru restaurarea unor lucrări de tezaur din colecţia regală de pictură de la Sinaia. Unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, după urcarea pe tronul României, a fost realizat în anul 1868 de marele pictor naţional Theodor Aman. Lucrarea, portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, îl arată pe tânărul suveran la începutul domniei, în uniformă militară, având în mâna dreaptă ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constituţii a României. Lucrare emblematică pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portret realizat de un mare pictor român. Păstrată în depozitele Muzeului Naţional Peleş timp de decenii, într-o stare de conservare precară, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viaţă”.

Ansamblu decorativ Klimt, comandat de ctitorul reşedinţei regale de la Sinaia

Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative ale lui Gustav Klimt se află, din anii 1884 – 1885, în Sala de Teatru a Castelului Peleş. Comandă a ctitorului reşedinţei regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, măşti, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deşi tributare academismului târziu de nuanţă simbolistă, lucrările anunţă spiritul novator al picturii lui Klimt.
Amplele operaţiuni de restaurare ale ansamblului încep anul acesta, în cadrul unui program multianual, prin redarea prospeţimii pânzelor „Primăvara” şi „Vara”, lucrări amplasate pe peretele de vest al Sălii de Teatru, lângă loja regală.

Analize fizice cu raze X şi analize chimice

„Cele două lucrări sunt pandante, au aceeaşi dimensiune (100 x 50 cm) şi tehnică de execuţie ulei pe pânză, iar starea lor de conservare este asemănătoare. Într-o primă fază de lucru, doi restauratori au făcut o deplasare la Muzeul Naţional Peleş şi au demontat picturile, acestea erau prinse pe perete, direct cu ajutorul unor cuie metalice, fapt ce a determinat ample deformări ale suportului. După ce picturile au ajuns în laborator, au fost realizate o serie de analize fizice cu ajutorul razelor X, precum şi analize chimice XRF prin care au fost identificaţi pigmenţii folosiţi de pictor în realizarea lucrărilor. Pe baza acestor analize, dar şi după ce picturile au fost studiate în lumină UV au fost făcute o serie de propuneri de restaurare, pe etape de lucru ce urmează a fi executate. În etapa următoare restauratorii muzeului au efectuat operaţiuni specifice de: redare a planeităţii suportului textil; operaţiuni de consolidare a marginilor suportului textil prin aplicarea de benzi de pânză cu gren similar cu cel original, aceste benzi au ajutat la fixarea picturii pe şasiul de lemn; confecţionarea unui şasiu profesional care să poată fi tensionat ulterior; operaţiuni de curăţare a stratului de culoare original, aceasta este o etapă deosebit de importantă şi care trebuie efectuată cu maximă atenţie pentru ca stratul de culoare original să nu fie pus în pericol; operaţiuni de chituire şi şlefuire; integrare cromatică a zonelor cu lacune stratigrafice ce au fost chituite şi vernisarea finală a lucrării. După prezentarea acestora la Sibiu, picturile vor fi transportate la Muzeul Naţional Peleş, unde vor fi montate pe perete”, a explicat Ioan Muntean, restaurator al Muzeului Naţional Brukenthal.

Participarea la vernisaj se face pe bază de rezervare la telefon 0269 217 691, în limita locurilor disponibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.