Lucrări ale sculptorului Maxim Dumitraş, realizate din lemn, alamă şi cupru, vor fi expuse, în perioada 15 decembrie 2020 - 31 martie 2021, la Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, în expoziţia intitulată "Absenţe încercuite", ce explorează simbolul cercului prin contopirea diferitelor tehnici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, care se va încheia pe 31 martie, prezintă 20 de sculpturi ale artistului create din lemn şi metal, şi peste 20 de picturi şi colaje, realizate prin tehnica mixtă.

Potrivit dr. Alexandru Chituţă, curatorul expoziţiei, "lemnul sau metalul brut, în cazul nostru bronz, prin  idee, studiu, gând şi muncă, prin daltă sau foc, prinde viaţă, armonie, formă, frumuseţe... viaţă, devine lucrare artistică ce poate innobila spaţiul construit. (...) Din natură îşi ia materialul şi îl natură îl restituie. Se remarcă aici o sensibilitate şi o receptivitate puţin obişnuite faţă de mediul înconjurător şi înfrumuseţarea acestuia, lucrările sale putând fi văzute în sălile galeriilor şi muzeelor, în mediul civic, dar şi pe coamele dealurilor şi în poienile înverzite ale munţilor. În integralitatea sa, opera semnată de Maxim Dumitraş este emoţia sublimată a legăturii profunde a artistului cu lumea”.

Lucrările sculptorului Maxim Dumitraş au o încărcătură simbolică, explorând veleităţile cercului prin diferite tehnici, de la sculptură în lemn, colaj şi pictură.

"După ce am explorat diferite moduri de exprimare, am început să scap de realism şi să-mi pierd interesul. Am început să intru în lumea pură, încercând să nu transmit altceva decât o simplă bucurie formală, subliniind desenele pe care mintea mea le-a atras din experienţele mele formale. Nu vreau să repet sau să recreez realitatea, ci mai degrabă să formez nefericirea mea interioară şi cunoştinţele acumulate pentru a crea o soluţie formală - care îmi însumează experienţa de viaţă ca artist alăturându-mi vechii mele căi, noul care va veni”, a declarat Maxim Dumitraş.

Maxim Dumitraş s-a născut pe 27 septembrie 1958 la Sîngeorz-băi şi a urmat cursurile Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca. De asemenea, Acesta este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. De-a lungul timpului a avut peste 30 de expoziţii personale, unele dintre acestea fiind în ţări precum Letonia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda şi Belgia. Totodată, a participat la peste 40 de simpozioane de sculptură, în Turcia, Spania, Franţa, Germania şi Bulgaria.

Castelul Cantacuzino a fost deschis publicului în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România şi o mare expoziţie de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. De asemenea, Castelul a găzduit expoziţiile “Woman in Power”, care a inclus opere de artă semnate de 110 artiste din 13 colecţii private, “Books & Arts” şi “Detaliul Neoromânesc”, ce a reprezentat o incursiune în lumea clădirilor bucureştene ce altădată erau mândria peisajului urban şi unde a putut fi explorat mobilier cu influenţe Neoromâneşti realizat de arhitecţii atelierului Şezi - Octavia şi Lucian Loiş şi exemple de Arhitectură Neoromanescă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.