Lucrarea „Turn”, ulei pe carton de Adrian Ghenie, care a fost estimată de Artmark între 15.000 şi 25.000 de euro, a fost adjudecată, marţi, în Licitaţia de Artă postbelică şi Contemporană, contra sumei de 40.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O altă lucrare semnată de artist, „Bomb” are un preţ post-licitaţie de 120.000 de euro. 

Până în prezent, parcursul artistic al lui Adrian Ghenie a fost marcat de multiple şi importante transformări stilistice şi tematice, lucrările sale devenind tot mai complexe, cu teme ce tratează subiecte tot mai problematice, ce ilustrează discrepanţele dintre realitatea obiectivă şi memorie subiectivă, relicvele epocii secolului XX şi personalităţile emblematice care au zguduit istoria recentă. Timpul este neiertător, iar memoria poate fi atât de înşelătoare, încât să genereze amintiri plăcute faţă de o epocă sumbră, agăţându-se de lucruri simple şi gânduri efemere, care pot umbri sau da uitării ororile trecutului. Aceste memorii subiective pot ajunge un pericol pentru realitatea curentă şi cea istorică. Când istoria este uitată, este condamnată să se repete.

Lucrările lui Ghenie surprind şi explorează întocmai decalajul care se produce între realitate şi memorie, nu pentru a-l echilibra, ci pentru a-l folosi ca un etern memento pentru privitor. Peisajele sumbre şi deşertice ale lui Ghenie sunt marcate de tensiunea structurală dintre abstractizare şi reprezentare şi reuşesc să farmece privitorul şi să îl atragă în acea lume întunecată şi înţesată de relicvele trecutului, potrivit casei A10 by Artmark. 

În aceeaşi sesiune, „Zbor”, de Ştefan Câlţia, a fost vândut la 26.000 de euro, „Baroque”, de Gheorghe Fikl, la 12.000 de euro, „Fată cu chitară”, de Alexandru Ciucurencu, la acelaşi preţ, iar „Nuntă în cer” de Felix Aftene la 11.000 de euro. „Still Life 2.0”, de Obie Platon, a fost vândut cu 8.500 de euro şi „Singurătatea eclipsei”, de Sabin Bălaşa, cu 7.500 de euro. 

Alte adjudecări: „La birt” de Constantin Piliuţă (5.500 de euro), „Nuntă ca-n poveşti” de Margareta Sterian (4.500 de euro), „Mustaţa lui Dali” de Felix Aftene (4.000 de euro), „L Attico” de Victor Brauner (3.750 de euro), „Păunul albastru” de Sorin Ilfoveanu (3.250 de euro). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.