Lucrarea "Cathédrale", realizată de Marcel Iancu în 1933, a fost scoasă la vânzare de Artmark în cadrul sesiunii de vânzări din 21 mai dedicată operelor de avangardă, având o estimare între 80.000 şi 120.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preavangardist timpuriu, Marcel Iancu (1895, Bucureşti - 1984, Tel Aviv, Israel) avea să îşi înceapă activitatea ca artist modern în preajma anilor 1912, în cadrul revistei "Simbolul" pe care a iniţiat-o alături de co-fondatorii Ioan Eugen Iovanaki alias Ion Vinea şi Samuel Rosenstock, mai târziu Tristan Tzara. 

"Sirena", de Victor Brauner

În aceeaşi sesiune de vânzări este şi lucrarea "Sirena", de Victor Brauner (1903-1966), ulei pe carton, care a fost estimată între 25.000 şi 45.000 de euro. Modern prin toate formele artei sale, Victor Brauner a devenit în anii 1923 unul din reprezentanţii de seamă ai avangardismului românesc. Încă din timpul studiilor din cadrul Şcolii de Arte Frumoase artistul dezvăluie calităţi artistice inedite, exprimând în acelaşi timp reacţii de răzvrărtire asupra disciplinei şcolare şi a academismului, simţind atragere faţă de pictura europeană modernă. 

"Miraj", de Max Herman Maxy (1895-1971), ulei pe pânză realizat în 1930, a fost estimat între 10.000 şi 18.000 de euro. 

"Tête du premier pas", de Constantin Brâncuşi

"Tête du premier pas", de Constantin Brâncuşi (1876-1957), tuş pe hârtie, este estimat între 10.000 şi 18.000 de euro. Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, a confirmat autenticitatea acestei operei şi la cerere, poate emite un certificat de autenticitate, se arată pe site-ul Artmark. 

"Coloana Sărutului", de C. Brâncuşi

Un alt tuş pe hârtie, semnat Constantin Brâncuşi, "Coloana Sărutului", are o estimare stabilită între 8.000 şi 15.000 de euro. Provine din colecţia istorică Ion Alexandrescu, cioplitorul lui Constantin Brâncuşi din perioada 1937-1938 în cadrul proiectelor monumentale din ansamblul sculptural din Târgu Jiu. Şi acestei lucrări i-a fost confirmată autenticitatea de către istoricul de artă Doina Lemny. 

"Portretul lui Ilarie Voronca", de Marc Chagall

Marc Chagall este prezent în această licitaţie cu un tuş pe hârtie, "Portretul lui Ilarie Voronca", realizat în 1927, care este estimat între 5.000 şi 8.000 de euro. 

Vizibil printr-un limbaj distinct şi pionier al cercului de artişti evrei, Marc Chagall rămâne creatoul unei arte ludice, iluzorii, eterice, având ca subiecte istoricul personal şi folclorul est-european, unde îşi avea rădăcinile. De la pictură, la grafică, ilustraţie, până la pictura de vitralii, artistul va demonstra iscusinţă în toate aceste medii. Ajuns la Paris, în anul 1910, artistul va experimenta cubismul şi va lega prietenii cu pictorii Robert Delaunay, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, André Lhote şi cu Guillaume Apollinaire, susţinător al curentelor moderne, căruia îi dedică în anul 1912 lucrarea "Hommage à Apollinaire".

Avangardismul a răsturnat valorile, s-a rupt de trecut, refuzând tradiţia şi redescoperind lumea. Angrenaţi încă de la început în revoluţia dadaistă şi în schimbările de paradigmă din prima parte a secolului XX, artiştii români au adoptat cu entuziasm curentele înnoitoare ale avangardei.

Licitaţia propune o imersiune în universal avangardist prin lucrări de: Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Marcel Iancu, Hans Mattis - Teutsch, Arthur Segal, Jules Perahim , precum şi prin manuscrise, cărţi cu semnătură olografă, afişe, manifeste semnate de: Tristan Tzara, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Saşa Pană, Stephan Roll, Geo Bogza şi mulţi alţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.