Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, că nu vrea politizarea proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii şi, fără a critica, a afirmat că şi-ar dori ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la deschiderea acestui program. Romaşcanu a mai adăugat că Ministerul Culturii susţine doar financiar TM2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Timişoara Capitală Europeană a Culturii înseamnă şi un cadou, o bucurie pe care Timişoara ca şi administraţie o oferă timişorenilor ca public şi nu numai. Acesta este un proiect naţional şi internaţional. Am decis să nu politizăm deloc acest eveniment pentru că factorii politici sunt aleşi să lucreze spre binele poporului. Nu am vrut să acţionăm într-un fel politicianist”, a declarat Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă care a avut loc, joi, la sediul PSD Timişoara.

Romaşcanu a menţionat şi sumele cu care Ministerul Culturii contribuie la proiectul Capitală Europeană a Culturii.

”Ministerul Culturii nu va lua scena autorităţilor locale, nu facem decât să susţinem financiar consistent acest proiect. Am alocat 52 milioane lei pentru proiectele culturale şi 114 milioane lei pentru infrastructură. Timişoara are independenţă totală să facă lucrurile aşa cum trebuie. Însuşi faptul că a fost decernat premiul Melina Mercouri înseamnă că suntem în linie cu evenimentele şi cu bit book-ul. Am  văzut, au fost mici frecuşuri care au ţinut de orientarea politică, am reuşit să trecem peste aceste lucruri şi să facem proiectul să funcţioneze. Vom avea un calendar întreg de evenimente culturale şi după ce Capitala Europeană a Culturii îşi va închide anul”, a declarat Romaşcanu.

Întrebat de ce preşedintele Klaus Iohannis nu este prezent la deschiderea proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, Romaşcanu a precizat că şi-ar dori ca şeful statului să fie prezent.

”Nu vreau să critic, mi-aş dori să vină domnul Iohannis, mai ales că a fost primar când am avut prima Capitală Europeană a Culturii, la Sibiu”, a afirmat Romaşcanu.

Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007, iar de la deschiderea programului au fost prezenţi atât preşedintele de atunci Traian Băsescu, cât şi premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.