Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a anunţat, marţi, că va fi pus în dezbatere publică proiectul de modificare a Ordonanţei Guvernului Nr. 51/1998 privind finanţarea proiectelor şi programelor culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Culturii a transmis, pe pagina de Facebook, câteva dintre noutăţile din OUG:

• Introducerea posibilitatea finanţării de programe/proiecte multianuale

• Clarificarea faptului că autorităţile finanţatoare (inclusiv autorităţile locale) trebuie să finanţeze proiecte culturale în temeiul acestei ordonanţe şi nu în temeiul Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

• Detalierea şi actualizarea tipurilor de cheltuieli eligibile:a fost introdus în premieră a unei procent de 5 % din valoarea finanţării nerambursabile ce se poate acorda ca sumă forfetară, fără a fi necesară prezentarea de documente justificative, pentru cheltuieli indirecte eligibile cum sunt: chirii pentru spaţiile în care se desfăşoară activităţile culturale, consumabile asociate cu managementul proiectului, costuri pentru comunicaţii telefonice sau internet, cheltuieli cu energia electrică, comunicaţie, utilităţi. 

A fost prevăzută posibilitatea decontării cheltuielilor pentru deplasare sub formă de sume forfetare. 

Se vor putea face cheltuieli cu achiziţia de mijloace fixe utilizate exclusiv în scopul implementării proiectului, în procent de cel mult 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate. „Se permite efectuarea de cheltuieli cu lucrări care nu necesită autorizaţie de construire, în procent de cel mult 10% din totalul finanţării nerambursabile acordate.

• Au fost incluse noi prevederi legate de cofinanţare, respectiv: posibilitatea asigurării a 50% din valoarea cofinanţării prin contracte de voluntariat, clarificarea faptului că asigurarea cofinanţării trebuie dovedită până la finalizarea implementării proiectului şi nu la semnarea contractului de finanţare, s-au stabilit reguli privind ajutorul de stat/minimis în vederea respectării legislaţiei europene din domeniu. 

• S-au introdus prevederi legate de necesitatea asigurării transparenţei: publicarea anunţurilor publice privind sesiunile de selecţie, însoţite de Ghidurile solicitantului – care să cuprindă prevederi clare cu privire la mecanismul de finanţare şi selecţie a proiectelor. 

A fost introdus Registrul finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii - baza de date centralizată la nivel naţional care cuprinde informaţii despre proiectele din domeniul cultural care au primit finanţare nerambursabilă şi va fi clarificată evitarea dublei finanţări. 

Au fost actualizate sursele de finanţare pentru Fondul Cultural Naţional şi s-a stabilit faptul că AFCN poate utiliza cel mult 1% din acest fond pentru cheltuieli proprii generate de administrarea Fondului, acordarea şi monitorizarea finanţărilor nerambursabile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.