Expoziţia "Life of Bulbs", de Irina Neacşu, va fi deschisă la Grădina Botanică "Dimitrie Brândza" a Universităţii Bucureşti pe 17 mai, iar la Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca pe 22 iunie, aceasta fiind prima expoziţie care readuce în atenţia publicului o formă de artă uitată în România: ilustraţia botanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o pasiune rară pentru o artă uitată în România - ilustraţia botanică -, artista şi designer-ul Irina Neacşu invită publicul să redescopere valoarea şi poezia naturii printr-o tehnică aparte, celebră însă la nivel internaţional: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganţă filozofică, realizate în acuarelă, prentru care se folosesc flori în mărime autentică, dar şi schiţe din literatura ştiinţifică botanică.

Pentru o astfel de lucrare de ilustraţie botanică, Irina Neacşu foloseşte o tehnică ce presupune şi până la 60 de ore de lucru.

Narcise - Irina Neacşu
Narcise - Irina Neacşu

Vernisajul expoziţiei "Life of Bulbs” la Bucureşti va avea loc de la ora 18.00, în spaţiul "Casa Roşie" - situat lângă Grădina Istorică, urmând să fie itinerată şi la Grădina Botanică din Cluj, începând cu 22 iunie.

"Life of Bulbs” reuneşte un număr de 26 de astfel de ilustraţii botanice, reprezentând flori de grădină.

Una dintre ilustraţii înfăţişează o specie pe cale de dispariţie, Fritillaria sau Laleaua Pestriţă. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte ţări în regim controlat, ca floare de grădină.

Expoziţia din Bucureşti este deschisă gratuit publicului Grădinii Botanice "Dimitrie Brândza" a Universităţii Bucureşti şi va putea fi vizitată până pe 10 iunie.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat în zilele de weekend - 19 şi 20 mai - de o sesiune de două ateliere intensive de inţiere în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacşu va lucra alături de cei înscrişi şi le va prezenta secretele tehnicii ilustraţiei botanice. Publicul poate însă accesa site-ul inworkshops.com pentru a vedea programul viitoarelor ateliere organizate de artistă.

"Ilustraţiile propun o retorică a imprevizibilului, atât de apropiată de viaţa însăşi. Publicul poate vedea transformarea şi frumuseţea în toate etapele sale (...) Arta botanică este şi o formă de păstrare a memoriei, a istoriei - multe dintre speciile rare de plante sau chiar dintre cele pe cale de disparţie rămân alături de noi, atât pentru studiu, cât şi pentru contemplare şi cunoaştere în sine, prin intermediul acestor ilustraţii botanice. În România, celebrăm tradiţia deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustraţia botanică dedicată florilor salbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcaţi de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince's School of Traditional Art  şi Prince of Wells's Foundation Romania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenţia publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă”, a declarat pentru presă artista şi designer-ul Irina Neacşu.

Ilustraţie botanică în lucru - Irina Neacşu
Ilustraţie botanică în lucru - Irina Neacşu

"Life of Bulbs" este prima expoziţie individuală de artă botanică a Irinei Neacşu. Artista foloseşte deja de mai bine de 10 ani tehnica ilustraţiei botanice şi într-un mod interdisciplinar, prin restuararea şi reconversia de mobilier şi realizarea unor piese de design interior - cu model tapiţat şi decoraţiuni textile personalizate. 

Irina Neacşu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist "Herbarium" - un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecţie unică de artă decorativă şi design, intitulată "Herbarium Transylvania".

Arta botanică are deja o lungă tradiţie în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Olanda sau Australia, şi reuneşte în echipe complexe cercetători, artişti, botanişti, oameni de ştiinţă şi producători în domenii conexe din toată lumea.

Lucrările originale ale artistei Irina Neacşu vor fi disponibile la finalul celor două expoziţii în atelierul său personal, Atelier Irina Neacşu (Strada Poarta Schei, 6), din Braşov, precum şi online, la shop.irinaneacsu.com. Site-ul de portofoliu al Irinei Neacşu este irinaneacsu.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.