Vânzarea la licitaţie a unei măşti africane sculptate rare, în valoare de 4,2 milioane de euro, achiziţionată iniţial cu 150 de euro de un comerciant de ocazie de la un cuplu de optzeci de ani, a fost validată, marţi, de Tribunalul din Alès (Gard) şi de statul gabonez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a hotărât că proprietarii iniţiali ai măştii, un grefier pensionar în vârstă de 88 de ani şi soţia sa în vârstă de 81 de ani, "nu au dat dovadă de diligenţă în aprecierea valorii istorice şi artistice juste a bunului".

"Neglijenţa şi nepăsarea lor au făcut ca pretenţia lor să fie impardonabilă", se arată în decizie, tribunalul respingând cererea lor de anulare a vânzării şi de recuperare a sumei plătite de cumpărător, care a rămas anonim.

Cuplul a apelat la un comerciant de obiecte second-hand pentru a scăpa de vechiturile care se adunaseră în casa lor de vacanţă din regiunea Gard din Franţa. Printre aceste obiecte aparent lipsite de valoare se afla o mască sculptată în lemn care a aparţinut bunicului, fost guvernator colonial în Africa, pe care au vândut-o cu 150 de euro în septembrie 2021.

Cazul guvernului gabonez a fost respins

În timpul unei vânzări de obiecte de artă africană, comerciantul de obiecte second-hand a contactat casa de licitaţii din Montpellier (Hérault). Aceasta din urmă estimase valoarea între 300.000 şi 400.000 de euro, după ce analize amănunţite au datat masca Fang în secolul al XIX-lea. Instanţa a decis că nu s-a demonstrat că dealerul, "înainte de vânzare, (...) era conştient de valoarea unică a măştii vândute".

Estimările iniţiale solicitate de comerciant erau cuprinse între 100 şi 600 de euro. El stabilise preţul măştii "pe baza unor site-uri dedicate" şi a opiniilor unor licitatori "care nu doreau acest obiect", a declarat avocatul său la proces, subliniind că clientul său "nu este un profesionist în domeniul evaluărilor sau al artei africane". Brokerul "nu avea cunoştinţe specifice în domeniul artei africane", a confirmat instanţa în hotărârea sa. Republica Gaboneză a intervenit la proces pentru a cere anularea vânzării şi repatrierea măştii, dar cererea sa a fost declarată inadmisibilă de către instanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.