Cel mai important eveniment estival al pieţei româneşti de artă – Licitaţia de Vară – reuneşte 203 opere de artă semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti, cu o valoare de peste 1 milion de euro. Evenimentul programat pentru marţi, 20 iunie, se remarcă nu doar prin capodopere semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mutzner, Ion Ţuculescu sau Alexandru Ciucurencu, ci şi prin provenienţa din colecţii reputate ori din familia artiştilor faimoşi. Cele mai importante colecţii din cadrul Licitaţiei de Vară sunt cea a familiei reunite Istrati-Grigorescu şi cea a dr. Valeriu Tempea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parte din operele colecţiei Istrati-Grigorescu sunt moştenite de la Gheorghe Grigorescu, fratele pictorului Nicolae Grigorescu, a cărui fiică Lucia Grigorescu le transmite prin succesiune nepoatei din al cărei patrimoniu ies astăzi la vânzare publică. Totodată, tatăl acesteia a fost căsătorit cu Iulia Aurora Istrati, sora pictorului Alexandru Istrati, cel care, împreună cu soţia sa Natalia Dumitrescu, au fost prietenii şi moştenitorii  testamentari ai marelui Constantin Brâncuşi. Aşadar, provenienţă cu dublă nobleţe are opera „Întoarcerea de la câmp”, semnată de pictorul naţional Nicolae Grigorescu şi care face parte din ciclul tematic preferat al artistului în faza de maturitate a creaţiei sale. Pictura, marcată de matricea „perioadei albe”, are preţul de pornire de 20.000 de euro. Aceeaşi provenienţă o au şi piesele de grafică semnate de Nicolae Grigorescu, precum „Portretul Zettinei Urechia”, care are preţul de pornire de 1.800 de euro, şi „Autoportretul” artistului, ce porneşte în licitaţie de la preţul de 1.000 de euro.

Totodată, din colecţia aceleiaşi familii reunite Istrati-Grigorescu provin şase picturi pline de culoare, semnate de pictorul român Alexandru Istrati, o figură notabilă a modernismului parizian interbelic, iar mai apoi, în anii 1950-1980, a abstracţiei cercului Réalités Nouvelles, ocazie cu care Istrati urma să fie expus în marile galerii şi muzee ale Franţei şi ale lumii.

În cadrul Licitaţiei de Vară îşi fac apariţia picturi din perioada sa modernistă, precum „Bluza verde”, care are preţul de pornire de 1.500 de euro, alături de „Modelul”, „Natură statică cu fluier” şi „Natură statică cu gutui”, ce pornesc în licitaţie de la preţul de 1.000 de euro, iar „Natură statică cu album de artă şi fluier” şi „Turbanul roşu” au preţul de pornire de 900 de euro.

O altă remarcabilă colecţie este cea a doctorului Valeriu Tempea, un împătimit de artă ce a ales pentru sine doar artişti importanţi, de la cei de sfârşit de secol XIX la marii contemporani ai anilor 1980. Descendent dintr-o familie de ardeleni din Şcheii Braşovului, Valeriu Tempea a devenit în Bucureşti un ilustru medic, dar şi un inovator, animat de dorinţa de a contribui la schimbarea de mentalităţi, atât în plan profesional, cât şi în societate. Pasiunea acestuia de a colecţiona artă şi frumuseţe s-a transmis fiicei sale Livia, ce s-a căsătorit cu cunoscutul critic de artă Mircea Deac, împreună cu care a clădit o splendidă colecţie, situată într-o casă-muzeu din strada Occidentului din Bucureşti, loc de învăţătură şi ucenicie pentru tinerii istorici de artă ori colecţionari bucureşteni.

De-a lungul timpului, referirile la colecţia dr. Tempea au devenit din ce în ce mai frecvente în cadrul manifestărilor de artă plastică şi în cercetările de specialitate. Una dintre opere ce îi aparţin, prezente în Licitaţia de Vară, este „Natura statică cu ochelari şi cârciumărese”, semnată de Theodor Pallady. Lucrarea realizată de „maestrul desăvârşit al compoziţiei” are preţul de pornire de 12.000 de euro.

Din aceeaşi colecţie provine şi opera „Cu barca pe lac”, semnată Theodor Aman, având un preţ de pornire de 8.000 de euro. Colecţia dr. Valeriu Tempea include şi o sculptură impresionantă realizată de Corneliu Medrea, un „Christ” de mari dimensiuni, din ipsos pictat în două culori. Sculptura are preţul de pornire de 2.500 de euro. Scriitorul şi criticul de artă Oscar Walter Cisek îl plasa pe Cornel Medrea la loc de cinste, alături de Brâncuşi, mai ales în ştiinţa redării plasticităţii corpului.

Alături de importantele opere ce provin din numitele colecţii prestigioase îşi fac apariţia şi alte lucrări importante, precum cea semnată de Ioan Andreescu, poate cel mai rar dintre marii noştri maeştri. În cadrul licitaţiei de săptămâna viitoare este prezentă lucrarea „Case de ţară”, realizată de Andreescu, unul dintre primii reprezentanţi ai impresionismului românesc. Lucrarea, cu preţul de pornire de 40.000 de euro, specifică perioadei de început, atunci când artistul se afla în regiunea Buzăului, este inventariată în arhiva cunoscutului critic de artă Radu Bogdan şi este certificată pe verso de Camil Ressu.

Toate lucrările de referinţă ale Licitaţiei de Vară, semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti şi provenind din colecţii istorice cunoscute, pot fi admirate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviţă din strada C.A. Rosetti, nr. 5, sau online pe artmark.ro.

Programul expoziţiei: luni-duminică, 10:00-20:00. „Licitaţia de Vară, inclusiv selecţii din colecţiile Istrati-Grigorescu şi dr. Valeriu Tempea” va avea loc marţi, 20 iunie, ora 19.00, la InterContinental Athénée Palace, Sala „Regina Maria".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.