Tabloul „Natură statică cu cireşe, caise şi tutun”, semnat de Theodor Aman, a fost adjudecat marţi, în Licitaţia de Toamnă a casei Artmark, la preţul de 70.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Natură statică cu cireşe, caise şi tutun” (1880-1885) provine din colecţia istorică Carmen Buşulenga-Nicolau, autoare a numeroase studii de specialitate şi medic la Clinica de Pediatrie a Spitalului „Grigore Alexandrescu” în anii '60-'70.

În "Natură statică cu caise, cireşe şi tutun" fructele (mereu coapte, vibrând de culoare, duse la saturaţie), obiectele decorative - fructiera de argint cu picior, dar mai ales obiectele personale - ţigareta, tabachera cu tutun şi foiţele - ni se devoalează toate în faţa ochilor aşa cum Aman le observa în atelier.

Două tablouri au fost vândute cu 50.000 de euro şi peste: „Câmp de porumb” de Ion Ţuculescu a fost adjudecat la 57.500 de euro, „Ciobănaş pe Valea Doftanei” de Nicolae Grigorescu - 50.000 de euro. 

„Papagheno” de Ştefan Câlţia a fost vândut în final pentru 38.500 de euro, iar „Papagalul verde (Păpuşăreasă)”, de acelaşi artist, la 32.500 de euro. 

Lucrări de Tonitza: „Gălbenele şi irişi” şi-a găsit cumpărător la 35.000 de euro, „Vedere din Constanţa” s-a vândut cu 7.000 de euro iar „Nud cu spatele” cu 5.000 de euro. 

Cu 22.000 de euro au fost cumpărate tablourile „Amurg de seară” de Sabin Bălaşa şi „Ulcior cu trandafiri albi” de Alexandru Ciucurencu. 

Sorin Ilfoveanu a fost prezent în licitaţie cu „Vânzătorul de flori tămăduitoare”, vândut contra sumei de 6.000 de euro, şi „Levant”, vândut pentru 3.000 de euro. 

În aceeaşi sesiune, ”Odalisce” de Iosif Iser, „Interior de atelier” de Gheorghe Petraşcu, „Model” de Alexandru Ciucurencu şi „Promenadă la Constanţa” de Nicolae Vermont au fost adjudecate fiecare la 16.000 de euro. 

Lucrări de Constantin Piliuţă: „Vas cu răsad” şi „Balerină” au fost vândute fiecare la 7.500 de euro, în timp ce „Natură statică de atelier” şi „Casă la poalele muntelui”, ambele la 3.750 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.