Artista şi muziciana Laurie Anderson, stabilită la New York, a declarat că nu va accepta un post de profesor invitat la Universitatea Folkwang de Arte din Essen, Germania, în contextul în care opiniile sale despre Palestina au fost analizate cu atenţie, scrie artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestei luni, şcoala a anunţat că Anderson, care a produs lucrări precum piesa de succes "O Superman" din 1981, a fost numită profesor Pina Bausch, un post numit după celebra dansatoare. Însă, de la acel anunţ, şcoala pare să fi revenit asupra deciziei sale, invocând faptul că Anderson a semnat o scrisoare deschisă din 2021 care îndeamnă la susţinerea Palestinei.

Potrivit textului scrisorii: "Palestinienii sunt atacaţi şi ucişi cu impunitate de soldaţii israelieni şi de civili israelieni înarmaţi care au bântuit pe străzile din Ierusalim, Lydda, Haifa, Jaffa şi alte oraşe scandând "Moarte arabilor". În ultimele două săptămâni au avut loc deja mai multe linşaje ale palestinienilor neînarmaţi şi neprotejaţi. Familiile din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim continuă să se confrunte cu epurarea etnică şi cu strămutarea din casele lor. Aceste acte de crimă, intimidare şi deposedare violentă sunt protejate, dacă nu chiar încurajate în mod activ, de către guvernul şi poliţia israeliană". 

"A prezenta această situaţie ca pe un război între două tabere egale este fals şi înşelător", se arată în scrisoare. "Israelul este puterea colonizatoare. Palestina este colonizată. Acesta nu este un conflict: acesta este apartheid".

În plus, continuă scrisoarea, "am văzut cum guvernele din Europa şi nu numai au instaurat recent politici de cenzură deschisă şi au încurajat o cultură a autocenzurii faţă de solidaritatea palestiniană. Confundarea criticii legitime a statului Israel şi a politicilor sale faţă de palestinieni cu antisemitismul este cinică. Rasismul, inclusiv antisemitismul, şi toate formele de ură sunt odioase şi nu sunt binevenite în lupta palestiniană. Este timpul să ne opunem acestor tactici de reducere la tăcere şi să le depăşim". 

Ea a fost una dintre miile de persoane care au semnat scrisoarea, printre semnatarii acesteia numărându-se şi artişti precum Nan Goldin, Kara Walker, Simone Leigh şi mulţi alţii.

Vineri, Universitatea de Arte Folkwang a emis un comunicat de presă în care a anunţat că Anderson nu va mai prelua funcţia la această şcoală de la 1 aprilie. Mai exact, comunicatul susţinea că scrisoarea "preia cererile de boicotare ale mişcării antiisraeliene BDS", deşi nici mişcarea în sine şi nici boicotarea Israelului nu sunt menţionate vreodată în text. (În Germania, BDS a fost deosebit de controversată, unele personalităţi politice încercând să o facă ilegală).

"Pentru mine, întrebarea nu este dacă opiniile mele politice s-au schimbat", a spus Anderson. "Adevărata întrebare este aceasta: De ce se pune această întrebare în primul rând? Pe baza acestei situaţii, mă retrag din proiect. Colegii mei de la universitate şi de la Fundaţia Pina Bausch au discutat îndelung cu mine şi am decis împreună că aceasta este cea mai bună cale de urmat". 

În comunicatul său, universitatea a precizat că decizia a venit în "contextul discursului actual despre libertatea artei şi libertatea de exprimare".

A fost cea mai recentă evoluţie de acest gen într-o ţară a cărei scenă artistică a fost zguduită de atacul Hamas din 7 octombrie, mulţi artişti care exprimă opinii pro-Palestina confruntându-se cu perspectiva unor expoziţii anulate şi a unor oportunităţi retrase.

La începutul acestei luni, Berlinul a încercat să pună în aplicare o clauză de finanţare care se bazează pe o definiţie a antisemitismului despre care mulţi au spus că ar fi folosită pentru a împiedica artiştii pro-Palestina să primească bani. După proteste în masă, clauza de finanţare a fost în cele din urmă abrogată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.