Dramaturgul Lars Norén, mare figură a teatrului suedez, a murit marţi la vârsta de 76 de ani, ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, a anunţat editorul său, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Importanţa lui Lars Norén ca autor şi dramaturg este aproape imposibil de rezumat în câteva fraze, dar a fost unul dintre cei mai mari din epoca noastră", a spus Eva Bonnier, de la casa de editură Albert Bonnier, într-un comunicat.

Celebru în ţara sa precum şi în străinătate, adesea plasat în linia giganţilor August Strindberg (1849-1912) şi Ingmar Bergman (1918-2007), el a început cu poezia în anii 1960 înainte de a se dedica teatrului la sfârşitul anilor 1970 ca autor şi director de scenă. 

Pe lângă Teatrul Dramatic Regal (Dramaten) din Stockholm, Lars Norén a pus în scenă numeroase piese la Comédie Française din Paris, inclusiv propria piesă "Poussière", ultima, în 2018, o scufundare în chinurile sfârşitului vieţii şi ale demenţei.

Cele mai cunoscute opere ale sale includ "Natten är dagens mor", "Kaos är granne med Gud" şi "Bobby Fischer bor i Pasadena".

A stârnit scandal la sfârşitul anilor 1990 cu piesa "7:3", pentru care a recrutat cei mai periculoşi prizonieri cu pedepse mari, între care doi nazişti, care şi-au jucat propriile roluri cu numeroase aluzii la ură şi antisemite. Însă drama a continuat în afara scenei: profitând de eliberarea lor, multe jafuri au fost comise de unul dintre actorii amatori, Tony Olsson. După ultima reprezentaţie a avut loc o tragedie, moartea a doi poliţişti în Malexander, în sud-estul ţării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.