Gruparea Stat Islamic, care a făcut între 2014 şi 2017 din Mosul califatul său, a distrus numeroase sculpturi, devenite astăzi un simbol al renaşterii şi reconstrucţiei pentru cetăţenii oraşului irakian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Mosul, eliberat de trei ani de sub ocupaţia jihadistă, mai multe sculpturi au reînceput să revină pe soclu. "Frumoasa doamnă" a fost prima care a apărut în marele oraş din Nord care a fost, din 2014 până în 2017, "capitala" în Irak autoproclamatului "califat" al grupării Stat Islamic. 

Statuia s-a aflat la o intersecţie din 2018 puţin peste un an, înainte ca jihadiştii să decapiteze pe cele care, potrivit credinţei lor, contraveneau regulilor lor. 

"Aşezând această statuie aici, am vrut să şterg imaginile negre şi teribile care au rămas întipărite în spirite", a explicat pentru AFP Omar Ibrahim, sculptorul operei. "Frumoasa doamnă" este întruchiparea frumuseţii Mosulului. 

Mosul, supranumit "oraşul celor două primăveri", nu a putut decât să observe, la pământ, atacurile jihadiştilor cu barosul asupra statuii "Fata primăverii". O nouă versiune, cu părul în vânt la fel ca precedenta, a fost ridicată anul acesta. 

Aceste statui întruchipează identitatea culturală a oraşului, modul său de viaţă, meseriile sale şi chiar cele patru anotimpuri. 

Oraşul care a fost întotdeauna o intersecţie comercială prosperă, la graniţa Irakului, Siriei şi Turciei, nu mai este decât umbra a ceea a fost. Electricitatea este rară şi imprevizibilă, apa lipseşte uneori, şcolile şi spitalele încă aşteaptă şi sute de mii de persoane strămutate îşi pierd răbdarea în corturile unor tabere improvizate, fără perspectiva de a-şi vedea casele reconstruite. 

Pentru cei care au rămas, noile statui sunt o speranţă. "A ridica aceste statui este o etapă necesară pentru a reînvia Mosulul", a asigurat pentru AFP Hadil Najjar, în vârstă de 30 de ani. Dar dacă siluetele din bronz şi-ar reluat locul, ar trebui să o facă şi oamenii, spune ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.