Lina Bo Bardi, arhitect, designer, scenograf, artist şi critic de origine italiană, va fi laureată postum cu trofeul special Leul de Aur pentru întreaga activitate acordat de Expoziţia Internaţională de Arhitectură - La Biennale di Venezia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lina Bo Bardi, naturalizată cetăţean brazilian, a fost propusă pentru această distincţie de Hashim Sarkis, curatorul Bienalei de Arhitectură 2021. Comitetul director al La Biennale di Venezia a aprobat marţi selecţia.

Sarkis a motivat: „Dacă există un arhitect care întruchipează cel mai bine tema Bienalei de Arhitectură 2021, acela este Lina Bo Bardi. Cariera ei ca designer, editor, curator şi activist ne aminteşte de rolul arhitectului de organizator şi, mai important, de constructor al viziunilor colective. Lina Bo Bardi exemplifică şi perseverenţa arhitectului în vremuri dificile, fie război, conflicte politice sau imigraţie, şi abilitatea ei de a rămâne creativă, generoasă şi optimistă pe tot parcursul. Dincolo de toate, clădirile ei se disting prin design-ul lor şi prin felul în care aduc arhitectura, natura, viaţa şi comunitatea laolaltă. În mâinile ei, arhitectura devine cu adevărat o artă socială de reuniune”.

Între realizările ei se numără Muzeul São Paulo. Designul este exemplar prin capacitatea de a crea un spaţiu public pentru întregul oraş, de a crea spaţii înăuntru care sunt flexibile şi care permit expoziţii experimentale şi incluzive.

Leul de Aur special pentru întreaga activitate este o recunoaştere întârziată mult timp a carierei sale ilustre împărţite între Italia şi Brazilia, pentru rolul re-însufleţit al arhitectei, a mai spus Sarkis.

Instituto Bardi din São Paulo, a transmis: „Mulţumim Bienalei din Veneţia pentru decizia de a recunoaşte astăzi o femeie generoasă şi multi-talentată care a inspirat atât de mulţi oameni şi continuă să inspire generaţiile care vin”.

Achillina Bo, cunoscută ca Lina, s-a născut la Roma în 1914. A absolvit Arhitectura în 1939 şi s-a mutat la Milano, unde l-a cunoscut pe arhitectul şi profesorul Gio Ponti. În 1944, a co-regizat „Domus”, cu Carlo Pagani, şi, cu sprijinul lui Bruno Zevi, a creat revista săptămânală A-Attualità, Architettura, Abitazione, Arte.

În 1947, s-a mutat în Brazilia cu soţul ei Pietro Maria Bardi. În perioada 1957-1969, a construit Museu de Arte de São Paulo (MASP) - un paralelipiped din beton şi sticlă care urma să devină una dintre clădirile emblematice ale Braziliei.  

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale ei este casa sa din São Paulo, numită Casa de Vidro - o cutie din sticlă, construită pe un deal din pădurea tropicală.

Între 1977 şi 1986 a proiectat SESC - Fábrica da Pompéia, amplu centru comunitar, recreaţional, cultural şi sportiv. Din 1980, a lucrat la Teatro Oficina. După moartea ei, în martie 1992, moştenirea ei a fost păstrată de Instituto Bardi.

Recunoaşterea activităţii ei va fi marcată pe 22 mai 2021, la Veneţia, în timpul ceremoniei de deschidere a Bienalei de Arhitectură.

Leul de Aur pentru întreaga activitate in memoriam a revenit, în 2010, arhitectului japonez Kazuo Shinohara. În acelaşi an, munca Linei Bo Bardi a fost prezentată la Bienală, iar în 2004, i-a fost dedicată o expoziţie în secţiunea Metaeventi.

Cea de-a 17-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia va fi deschisă publicului pe 22 mai 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.