Primăria Kievului a început marţi demolarea unui monument istoric din epoca sovietică care marca prietenia dintre Ucraina şi Rusia, după invazia ţării de către Moscova lansată acum două luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnaliştii de la AFP au văzut cum se prăbuşeşte capul uneia dintre figurile acestei statui ce reprezintă un muncitor rus şi unul ucrainean care ţin împreună în mâini un simbol sovietic cu inscripţia „prietenia între popoare”, pe care o macara încerca să o demonteze chiar în centrul Kievului. 

„Opt metri de metal din presupusa 'prietenie a popoarelor demontaţi'. Şi ceea ce este simbolic (...) capul muncitorului rus a căzut”, a scris pe Telegram primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. 

Instalată în epoca sovietică în 1982 pentru a comemora „reunificarea Rusiei şi a Ucrainei”, această statuie masivă din bronz va fi în întregime demolată până marţi seară, a adăugat primarul. 

Vitali Kliciko a justificat această decizie prin dorinţa Moscovei de a „distruge statul şi pe ucraineni” odată cu invazia ţării lansată pe 24 februarie.

Un alt monument din acest ansamblu va fi demontat la o dată ulterioară, în timp ce al treilea, o arcă, va fi redenumită şi vopsită în culorile ucrainene. 

Potrivit primarului din Kiev, alte 60 de monumente, basoreliefuri şi semne asociate URSS şi Rusiei vor fi desfiinţate în curând. Mai mult de 460 de străzi vor fi de asemenea redenumite.

De mai mulţi ani, Ucraina demontează statuile lui Lenin şi schimbă denumirilor anumitor oraşe pentru a le reda numele de dinainte de revoluţia bolşevică din 1917. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.