Justiţia din New York a restituit, marţi, Italiei 42 de artefacte arheologice furate şi introduse ilegal, în valoare de 3,5 milioane de dolari, megalopolisul american fiind un centru al traficului internaţional de antichităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste piese excepţionale - vechi de aproximativ 2.500 de ani - au fost restituite autorităţilor italiene în cadrul unei ceremonii organizate de anchetatorii americani, potrivit unui comunicat al lui Alvin Bragg, procurorul statului New York pentru districtul Manhattan.

„Continuăm să reparăm pagubele provocate de decenii de reţele foarte bine organizate de contrabandă cu antichităţi în Italia”, a declarat Alvin Bragg, adăugând că „peste 200 de opere de artă au fost returnate” la Roma de când a preluat conducerea procuraturii din Manhattan, în 2022. Generalul carabinierilor Vincenzo Molinese a salutat „marele succes al anchetei datorită colaborării italo-americane”.

Printre operele recuperate şi returnate se numără un vas din regiunea italiană Puglia, datând din anul 335 î.Hr. Acesta fusese furat dintr-un sit funerar din sudul Italiei, înainte de a fi transportat ilegal în străinătate de către un traficant de artă italian, Giacomo Medici, potrivit tribunalului din New York.

Potirul, care era folosit pentru a amesteca apa şi vinul, a fost recuperat de „un negustor de artă britanic căzut în dizgraţie, Robin Symes, care l-a vândut apoi prin intermediul (casei de licitaţii) Sotheby's din Londra”. Lucrarea a fost confiscată în luna iulie de la un colecţionar privat din New York.

Două tablouri de ţiglă etruscă datând din anul 440 î.Hr. au fost furate din centrul Italiei în anii 1980, înainte de a ajunge la Robin Symes, care le-a vândut în 1992 pentru 1,6 milioane de dolari unui cuplu de colecţionari din New York, Shelby White şi Leon Levy. Îngrijoraţi de provenienţa operelor, White şi Levy le-au returnat în 1999 lui Symes, care le-a păstrat la New York până în martie anul trecut.

1000 de piese returnate în 19 ţări

În capitala culturală şi economică a Statelor Unite, unde se află muzee grandioase precum Metropolitan Museum of Art şi casele de licitaţii bogate Christie's şi Sotheby's, procuratura din Manhattan desfăşoară din 2017 o campanie de restituire a operelor furate din întreaga lume între 1970 şi 1990, introduse clandestin în Europa şi Statele Unite şi confiscate din muzee şi colecţii private din New York.

Sub egida procurorului Bragg, peste 1.000 de piese în valoare de 185 de milioane de dolari au fost returnate în 19 ţări, printre care Cambodgia, China, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia şi Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.