Jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru investigaţiile privind cazurile de plagiat în rândurile politicienilor, este acuzată în publicaţia Turnul Sfatului că a plagiat în lucrarea de licenţă intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emilia Şercan, absolventă, în 2003, a Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăţi întregi în lucrarea sa de licenţă intitulată «Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare», scrie publicaţia, adăugând că cele două cărţi din care a copiat sunt «Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare», cu subtitlul «Aspecte privind hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului», care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) şi Adrian Tudorică şi «Ghid juridic pentru jurnalişti» (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai. Ambele cărţi au fost publicate în 2002.

Turnul Sfatului invocă un document transmis publicaţiei, conform căruia "forma de plagiat îmbrăţişată cu predilecţie de jurnalistă este cea a reformulărilor şi a amestecului deliberat între fragmente şi texte preluate şi munca proprie". Documentul este însoţit de copii din lucrarea de licenţă a Emiliei Şercan şi comparaţii cu fragmente din cărţile presupus plagiate. Documentul notează că "Emilia Şercan le-a preluat fără respectarea regulilor de bună practică în scrierea şi citarea academică. Preluările au fost făcute fără nicio metodă de citare consacrată – fără ghilimele, fără note de subsol.

„În cursul verificării documentelor menţionate, Emilia Şercan a preluat integral sau parţial" zeci de pagini inclusiv prin metoda copy-paste, se mai arată în respectivul document, citat de Turnul Sfatului, care mai notează că unele capitole au fost copiate "masiv şi vizibil", iar observaţii de ordin juridic sunt lăsate "fără ghilimele sau fără nici un fel de atribuire". Documentul mai menţionează şi că "bibliografia lucrării Emiliei Şercan nu este numerotată".

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, Emilia Şercan nu a dorit să comenteze.

Emilia Şercan se află la Brno, la o conferinţă pe tema plagiatului organizată de Universitatea Mendel împreună cu Consiliul Europei şi European Network for Academic Integrity. Jurnalista a avut şi o prezentare pe tema plagiatului în lucrările de doctorat în universităţile cu profil militar.

Şercan ar urma să fie prezentă duminică la două evenimente la Bookfest, la ora 12.00, la lansarea cărţii Ramonei Ursu, "Noaptea ca hoţii" şi la ora 12.30, la lansarea propriei cărţi, "Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii".

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.