Danish Siddiqui, jurnalist Reuters, a fost ucis vineri în timp ce se afla pe teren pentru a relata o confruntare dintre forţele de securitate afgane şi talibani în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Pakistanul, a anunţat un comandat afgan, citează agenţia de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele speciale afgane luptau să recucerească zona principală din Spin Boldak când Siddiqui şi un ofiţer afgan au fost ucişi într-un schimb de focuri, potrivit unui oficial.

Siddiqui a fost integrat ca jurnalist cu forţele speciale afgane din sudul provinciei Kandahar la începutul acestei săptămâni şi a scris despre luptele dintre comando-urile afgane şi luptătorii talibani.

„Căutăm urgent mai multe informaţii, lucrăm cu autorităţile din regiune”, au transmis preşedintele Reuters, Michael Friedenberg, şi redactorul-şef, Alessandra Galloni. „Danish era un jurnalist excepţional, un tată şi soţ devotat şi un coleg îndrăgit. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia lui în aceste momente teribile”.

Siddiqui a anunţat agenţia de presă, vineri dimineaţă, în timp ce se afla pe teren, că fusese rănit în braţ de o schijă. Fusese tratat şi se recupera când luptătorii talibani s-au retras din lupta din Spin Boldak.

Siddiqui stătea de vorbă cu proprietari de magazine când talibanii au atacat din nou, a spus comandatul afgan.

Reuters nu a putut verifica independent detaliile expuse de militarul care a cerut să rămână anonim până ce Ministerul afgan al Apărării trimite un comunicat.

Siddiqui, de origine indiană, a făcut parte din echipa de fotografi a Reuters care a câştigat în 2018 premiul Pulitzer pentru documentarea crizei refugiaţilor Rohingya.

El era fotograf al agenţiei de presă din 2010 şi a acoperit subiecte precum războaiele din Afganistan şi Irak, criza refugiaţilor Rohingya, protestele din Hong Kong şi cutremure din Nepal.

Luptătorii talibani au capturat miercuri zona de la graniţă, al doilea cel mai important punct de trecere cu Pakistanul şi unul dintre cele mai importante obiective atinse în timpul avansării rapide în ţară după începutul retragerii forţelor americane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.