Legendarul fotograf John G. Morris, care s-a ocupat de editarea a numeroase imagini ce au definit modul în care a fost percepută istoria modernă, de la al Doilea Război Mondial, trecând prin războiul din Vietnam, a murit vineri la Paris, la vârsta de 100 de ani, scrie The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prietenul şi colegul său, Robert Pledge, unul dintre fondatorii agenţiei Contact Press Images, a confirmat moartea fotografului. 

Morris a avut o lungă carieră dedicată imaginii. Într-o secvenţă memorabilă, în timpul războiului la Londra, a editat fotografia istorică a lui Robert Capa cu debarcarea din Normandia în 1944, pe care a printat-o şi a expediat-o la New York pentru ediţia din 6 iunie 1944 a revistei Life, publicaţia de fotografie cea mai răspândită din ţară la acea dată. 

John G. Morris a lucrat şi la The New York Times, The Washington Post, National Geographic şi la agenţia Magnum Photos.

În 1953, Morris s-a alăturat agenţiei Magnum, cofondată în 1947 de Robert Capa. El decidea unde ajungeau fotografiile agenţiei.

John G. Morris a decis să publice pe prima pagină din New York Times fotografia unui poliţist vietnamez din Saigon care execută un bărbat suspectat de colaborarea cu Vietcong, în ciuda protestelor unor colegi de redacţie. Morris a fost responsabil şi de publicarea pe prima pagină a cotidianului new-yorkez a imaginii cu fetiţa vietnameză care fuge goală după bombardamentului american cu napalm. Ambele fotografii au câştigat premiul Pulitzer. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.