După ce, sâmbătă seară, spectacolul de la Opera Naţională Bucureşti a fost anulat, deşi unii balerini, străini cei mai mulţi, erau pe scenă, pregătiţi pentru reprezentaţie, Johan Kobborg a publicat un scurt mesaj pe contul de Twitter: ”România, accepţi asta? Europa, accepţi asta? Lume?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artiştii Operei Naţionale Bucureşti (ONB) nu au urcat pe scenă nici sâmbătă seară, nemulţumiţi că Ministerul Culturii nu a răspuns memoriului pe care i l-au adresat, în care îşi exprimă revendicările, printre care aceea de renumire a dirijorului Tiberiu Soare la conducerea instituţiei.

Mai mult, balerinii care ar fi trebuit să apară în spectacolul de sâmbătă seară, cei mai mulţi dintre ei străini, au urcat pe scenă, dar nu au fost lăsaţi să evolueze, pentru că artiştii români au boicotat reprezentaţia, a declarat pentru News.ro balerina Marina Minoiu, care ar fi trebuit şi ea să fie în spectacolul ”The Dream”, înlocuind-o sâmbătă seară pe Mihaela Soare.  ”Aş vrea să subliniez lipsa de profesionalism a Operei Române, condusă acum de dirijoul Tiberiu Soare şi lipsa de respect faţă de public”, a afirmat Marina Minoiu.

După ce balerinii aflaţi pe scenă au înţeles că nu vor putea să evolueze sâmbătă seară, dirijorul Tiberiu Soare s-a adresat publicului, spunând că cei de pe scenă nu sunt reprezentativi pentru baletul ONB.

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că se va întâlni cu protestatarii de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), săptămâna viitoare, după ce, sâmbătă seară, un nou protest a avut loc la Operă, iar unii balerini străini aflaţi pe scenă nu au putut să susţină spectacolul ce era programat, întrucât câţiva colegi români au boicotat reprezentaţia.

Vasile Dâncu a declarat pentru News.ro că urmează să stabilească datele întâlnirii cu protestatarii de la Operă, întâlnire care va avea loc ”luni sau marţi”.

În contextul protestelor care au paralizat activitatea Operei întreaga săptămână, ministrul Culturii a decis, joi seară, să îl schimbe din funcţie pe directorul interimar George Călin, abia renumit în funcţie miercuri, la aproape trei săptămâni după ce fusese demis şi înlocuit mai întâi cu dirijorul Tiberiu Soare, apoi cu Vlad Conta. Vlad Alexandrescu îşi motivează decizia prin voinţa artiştilor de la Operă şi precizează că numirea lui Călin a fost condiţia pusă de Johan Kobborg şi Alina Cojocaru.

”Soluţia propusă ieri pentru Opera Naţională Bucureşti a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, purtate din dorinţa ca ei să-şi continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiţie această numire. În faţa protestului de la Operă şi a împotrivirii manifeste a artiştilor, este însă evident că domnul George Călin nu-şi poate exercita funcţia, aşa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire”, a anunţat Vlad Alexandrescu, pe contul de Facebook.

Sindicatele Operei din Cluj-Napoca, cel al Filarmonicii George Enescu şi cel al Operei din Iaşi şi-au exprimat, joi, solidaritatea cu angajaţii Operei Naţionale din Bucureşti, numitorul comun al mesajelor fiind solicitarea ca artiştii români să fie remuneraţi la nivelul celor străini care lucrează în România. Totodată, instituţiile semnatare militează pentru ”păstrarea identităţii sprirituale, sprijinirea şi conservarea culturii naţionale”.

Opera Naţională din Iaşi, prin vocea liderului de sindicat, tenorul Cosmin Marcovici, îşi exprimă solidaritatea cu artiştii Operei din Bucureşti, şi afirmă, într-un comunicat de presă, că artiştii români trebuie respectaţi, mai ales nume mari, ca Angela Gheroghiu şi Ileana Iliescu, amintind şi de articolul 13 din Constituţie, care stipulează că limba română este limba oficială.

Sindicatul democratic din Filarmonica ”George Enescu”  a trimis, de asemenea, un mesaj de susţinere pentru artiştii protestatari de la ONB, preluat de soprana Irina Iordăchescu: ”Credem cu tărie în schimbarea mentalităţilor distrcutive şi în promovarea onestităţii şi valorilor, în numele Artei”.

”Dezaprobăm în mod vehement decizia Ministerului Culturii cu privire la demiterea maeştrilor Tiberiu Soare şi Vlad Conta”, este mesajul Sindicatului Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, publicat de Irina Iordăchescu pe contul de Facebook. Acest sindicat aduce, şi el, în discuţie salariile din instituţie, uşor mai mari decât la Iaşi: între 953 şi 2500 de lei.

”Nu discriminaţi artiştii români plătindu-i cu salarii de mizerie faţă de colegii lor, cetăţeni străini”, se arată în document. De asemenea, comunicatul este adresat decidenţilor politici: ”Domnule Preşedinte, Domnule Prim-ministru, avem încredere că veţi veghea la păstrarea identităţii sprirituale, la sprijinirea, conservarea culturii naţionale, precum şi la susţinerea şi dezvoltarea artiştilor români”.

Într-o declaraţie în exclusivitate pentru News.ro, directorul interimar George Călin a menţionat că un artist străin care lucrează la Bucureşti primeşte, în medie, echivalentul a 500 de euro, o remuneraţie echivalentă pentru angajaţii români fiind de 2000 de lei.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.

Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională.

Miercuri, ministrul Culturii a luat o nouă decizie, aceea de a-l repune în funcţie pe fostul director interimar George Călin, context în care Johan Kobborg a acceptat să revină la Operă, dar alte câteva sute de angajaţi ai instituţiei au declanşat proteste, încă în desfăşurare. Deşi i-a convocat pe angajaţii ONB la o întâlnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivând, ulterior, că a fost informat că la Operă ar avea loc o contramanifestaţie.

Vlad Alexandrescu a ajuns, însă, într-o vizită neanunţată, joi, şi a vorbit cu artiştii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar în sala de spectacole. Cu cortina trasă, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurări că va fi deschis la dialog, rugându-i, totodată, pe artişti, să lucreze împreună pentru prestigiul instituţiei.

Vineri, Johan Kobborg a transmis că şederea lui la Bucureşti nu depinde de numirea unei anumite persoane la conducerea instituţiei şi că este deschis negocierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.