Proiectul de artă contemporană „Urs Geest”, realizat de Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), constând într-o instalaţie şi un performance, va fi prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia 2019, la care România are statut de invitat de onoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie 2019, la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt, Belgia, unde vizitatorul va urma un traseu „dinspre lumea reală către una transcendentală“. Mai multe săli ale galeriei vor fi amenajate astfel încât să semnifice somnul, hibernarea şi trezirea, iar un film documentar va expune aventura celor doi artişti. Curatorul expoziţiei este Louise Osieka.

Expoziţia va fi precedată de un performance al artiştilor care vor interacţiona cu localnicii din oraşul belgian Hasselt. Ei vor bate din uşă în uşă, invitându-i la eveniment şi oferindu-le o băutură numită "jenever", fabricată în ediţie limitată special pentru acest proiect. Astfel, la jumătatea lunii septembrie, Casper Fitzhue şi Bart van Dijck vor invita oamenii la eveniment cu o ploscă pe care o vor confecţiona plecând de la modele tradiţionale româneşti de vase din lut care se folosesc în anumite zone din România.

„Casper Fitzhue şi Bart van Dijck sunt doi artişti care prin creativitatea şi spiritul lor inovator au creat conceptul pentru Urs Geest, o expoziţie interactivă care va oferi publicului belgian un portal spre tradiţia Jocului Ursului, prin implicarea vizitatorilor în fiecare aspect care ţine de spiritualitatea poporului român. Cei doi artişti au făcut o cercetare amănunţită a acestui obicei, pentru a-l transpune într-un limbaj nou la Galeria CIAP din Hasselt, Belgia, şi în cadrul comunităţii oraşului gazdă. Mesajul lor va fi transpus într-o experienţă senzorială a sunetului, imaginii, gustului şi mirosului, pe care cei doi le vor reproduce prin propriile creaţii sculpturale, fotografice, video şi relaţionale, aşa încât publicul să pătrundă în dimensiunea lor creativă, care propune reapropierea oamenilor prin legături directe, neintermediate de canalele moderne de comunicare“, a declarat Alexandru Gligor, ICR, coordonatorul proiectului.

"Băutura este făcută în acelaşi oraş în care este organizată expoziţia, Hasselt, la una dintre cele mai renumite distilerii care face jenever, un fel de ţuică. Am vorbit cu şeful de producţie pentru a ne face propriul "urs geest", băutură infuzată cu rădăcini şi plante pe care ursul le consumă când se trezeşte din hibernare", a explicat Casper Fitzhue.

"Sunt interesat de ritualuri, tradiţii, folclor, dar şi de şamanism. Pentru mine, acestea înseamnă rădăcini umane, interculturale, aproape universale. Mai înseamnă conectarea cu natura, cu animalele, cu plantele, cu oamenii, care sunt aduşi laolaltă. În oraşul în care am crescut, în Belgia, am descoperit că exista o tradiţie prin care oamenii mergeau cu ursul din uşă în uşă. Este interesant că se întâmplă şi în România, aflată într-o regiune diferită. Mă documentam şi am găsit imagini cu ritualul ursului şi am fost entuziasmat. Aşa că m-am decis să vin în România”, a declarat Bart van Dijck.

Combinând tradiţii locale belgiene cu cele româneşti, cei doi artişti au creat un ritual de trecere unic. Ursul se regăseşte deopotrivă în cultura românească şi cea belgiană, în strânsă legătură cu tradiţiile. 

Una dintre etapele intermediare ale proiectului s-a desfăşurat în lunile iulie şi august 2019 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, unde cei doi artişti au avut acces la piese ceramice în formă de urs sau reprezentând Jocul Ursului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.