Cel mai nou film semnat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, „Jeunes Mères”, va putea fi văzut în premieră naţională în deschiderea celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL (11-17 august), imediat după selecţia oficială de la Cannes unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu şi Premiul Juriului Ecumenic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jessica, Perla, Julie, Ariane şi Naïma locuiesc într-o casă maternală care le sprijină în viaţa lor de tinere mame. Sunt cinci adolescente care speră la un viitor mai bun – pentru ele şi pentru copiii lor.

Filmul este distribuit în România de Independenţa Film şi va putea fi văzut în premieră naţională la Sfântu Gheorghe, urmând să fie lansat în cinematografe pe 10 octombrie 2025.

Tot în premieră naţională va fi arătat şi „Dracula”, cel mai nou film semnat de Radu Jude, la doar câteva zile după prima sa proiecţie din competiţia oficială de la Locarno. Plecând de la legenda celebrului vampir şi de la figura lui Vlad Ţepeş, filmul propune o suită de poveşti radical diferite ca stil şi formă, de la pulp la avangardă, de la literar la grotesc, de la fantastic la hiperrealist. „Am încercat să ofer în Dracula de toate pentru toţi: film comercial, meditaţie asupra miturilor naţionale şi a istoriei filmului, eseu, film cu vampiri, comedie populară, film politic, satiră, film erotic, film de acţiune, cinema literar. Era momentul să dăm şi noi lumii un Dracula, am făcut ce am putut mai bine, sper ca spectatorii să se bucure măcar de unele aspecte ale filmului.”, a spus Radu Jude.

Semnat de acelaşi autor şi premiat anul acesta la Berlinale cu Ursul de Argint pentru scenariu „Kontinental ’25”, va fi arătat la Sfântu Gheorghe tot în afara competiţiei. Ambele filme sunt distribuite de Independenţa Film.

„Jaful secolului”, al doilea lungmetraj al regizoarei Teodora Ana Mihai, este inspirat de un caz real - spargerea comisă de un grup de români la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012. Acţiunea filmului are loc în Ţările de Jos, unde Ginel şi Natalia au venit la muncă. Aici se reîntâlnesc cu Iţă şi Adrian, consătenii lor, baieţi de baieţi, care trăiesc din ce câştigă iubitele lor şi din mici şmenuri. Când Natalia e agresată într-un club, Iţă îl convinge pe Ginel că sunt în dreptul lor să se răzbune. Sătui să fie trataţi drept cetăţeni de mâna a doua, cei trei pun la cale o lovitură. În mai puţin de două minute, sustrag tablouri în valoare de peste 20 de milioane de euro. Mai departe, însă, lucrurile se complică.

„Un jaf de artă într-un muzeu din Rotterdam duce la reflecţii emoţionante asupra tratamentului migranţilor români în Europa. [...] Imaginează-ţi că reuşeşti să furi un tablou faimos, valorând milioane de euro, dar te confrunţi cu o dilemă: cum îl poţi vinde? [...] Inspirat vag din evenimente reale, acest hibrid – undeva între un film de acţiune şi o melodramă angajată politic – scris de Cristian Mungiu, autor român laureat cu Palme d’Or, explorează cum poziţia marginalizată a doi migranţi români în Belgia duce la un act disperat de rebeliune.” nota criticul de film Hugo Emmerzael, selecţionerul Rotterdam IFF unde filmul a fost selecţionat.

„Jaful secolului” o are în rolul principal pe Anamaria Vartolomei şi este distribuit în România de Forum Film, premiera în cinematografe fiind estimată pentru 26 septembrie.

În afara competiţiei anul acesta la ANONIMUL vor putea fi văzute şi filmele documentare „Tata” şi „După cioate”.

După ani de înstrăinare, Lina, o jurnalistă din Moldova, primeşte un mesaj video tulburător de la tatăl său, muncitor în Italia, care îi arată vânătăile de pe braţe provocate de angajatorul său. Călătoria Linei pentru a dezvălui adevărul despre abuzurile la care a fost supus tatăl său la locul de muncă deschide rănile trecutului şi o conduce la descoperirea unui tipar de violenţă domestică şi suferinţă ce i-a marcat familia timp de generaţii.

Filmat în Italia, Moldova şi România, „Tata”, scris şi regizat de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc, este „un portret intim, real, foarte dens, cu multiple straturi, al traumei transgeneraţionale.” (Cineuropa).

În „După cioate” doi regizori urmăresc un antreprenor devenit eco-activist în timp ce expune mafia lemnului din România. Călătoria lor ia o turnură dramatică atunci când, în mijlocul unei păduri, cei trei sunt atacaţi de un grup de 12 indivizi furioşi. Camerele sunt distruse, iar toate materialele filmate sunt pierdute. În faţa acestei realităţi dure, fiecare dintre ei încearcă să gestioneze situaţia cum ştie mai bine, confruntându-se cu propriile îndoieli şi limite.

„Ca cineaşti, credem că poveştile mici sunt relevante. Pentru noi, acest film nu este doar despre un personaj aflat în conflict cu industria exploatării forestiere, autorităţile şi propriile dileme, ci despre un sistem care înghite pe oricine încearcă să-l expună – până şi pe noi, cei care documentăm această realitate.” au spus în nota regizorală Mihai Gavril Dragolea şi Radu Mocanu.

Filmele vor avea premiera pe marile ecrane din ţară pe 12 septembrie şi, respectiv, 28 noiembrie şi sunt distribuite de Culoar Films.

La mai bine de un an de la selecţia din competiţia oficială de la Cannes şi după ce a avut proiecţii în cinematografe şi festivaluri din nenumărate ţări, „Trei kilometri până la capătul lumii” va fi arătat la Sfântu Gheorghe – locul unde a fost parţial filmat – în prezenţa echipei. Filmul încheie astfel un an spectaculos în care a adunat multe distincţii, a reprezentat România în cursa pentru Oscar şi a atins inimile publicului: „mă bucur să văd acest film şi să ştiu că nu sunt singur. Adi sunt eu, parte din prietenii mei şi, cred, că mulţi alţi oameni din cine ştie ce colţ uitat de lume. E un film necesar care, pe lângă calitatea artistică, reuşeşte ceva mult mai important: să fie un manifest.” spunea un spectator după una dintre primele proiecţii publice ale filmului semnat de Emanuel Pârvu.

Off-Competition RO, ANONIMUL XXII

„Dracula” - regia Radu Jude,

„Kontinental ’25” - regia Radu Jude,

„Jaful secolului” - regia Teodora Ana Mihai,

„Tata” - regia Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc,

„După cioate” - regia Mihai Gavril Dragolea şi Radu Mocanu şi

„Trei kilometri până la capătul lumii” - regia Emanuel Pârvu.

Tot în afara competiţiei vor fi prezentate anul acesta şi filmele „Trei” - regia Iulia Rugină, „E mai bine aşa” - regia Emanuel Pârvu şi „Somnul” - regia Sebastian Mihăilescu, în secţiunea #BackToShorts, dedicată cineaştilor care se întorc la scurtmetraj având deja în palmares şi filme de lungmetraj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.