Jeremy Clarkson, fost prezentator al emisiunii ”Top Gear”, a spus că planul guvernului britanic de a dezvălui salariile vedetelor BBC care câştigă peste 150.000 de lire sterline pe an este ”dezgustător”, iar publicul ar trebui să aibă mai multă încredere în managementul instituţiei media publice, deoarece postul public de televiziune trebuie să îşi remunereze starurile suficient de bine pentru a le împiedica să se angajeze la instituţii media comerciale, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jeremy Clarkson i-a criticat pe cei care l-au întrebat ce venituri obţine din noul show pe care îl va prezenta pentru Amazon, ”The Grand Tour”, care ar costa 160 de milioane de lire sterline pentru trei sezoane. Prezentatorul i-a numit ”obsedaţi de bani”.

”Să luăm de exemplu problema talentelor din BBC. În ce ţară trăim când vrem să ştim cu cât sunt plătiţi oamenii? Este dezgustător”, a spus Clarkson, pentru Radio Times.

”Este treaba lui Tony Hall, în calitate de director general (al BBC, n.r.), să spună: «Vom plăti această persoană cu această sumă». Dacă avem încredere în Tony Hall, şi trebuie să avem, pentru că el este directorul general, atunci ai încredere că facem o treabă bună. Nu îl poţi întreba: «De ce îl plăteşti pe el atât?». Dacă nu îl plăteşti cu atât, va pleca la ITV. Este absolut ridicol”, a mai spus Jeremy Clarkson.

Până la încheierea colaborării sale cu BBC, după ce a lovit un producător, Jeremy Clarkson se număra printre cel mai bine plătite persoane din instituţie, cu un salariu care ar fi fost în jur de 1 milion de lire sterline pe an.

Clarkson câştiga, de asemenea, milioane de lire sterline din dividende, din Bedder 6, compania pe care a înfiinţat-o cu Andy Wilman, firmă ce a exploatat brandul Top Gear la nivel mondial. În anul 2014, cei doi şi-au vândut acţiunile în companie către BBC Worldwide, ramura comercială a instituţiei media, ceea ce a dus la creşterea veniturilor lui Clarkson la peste 14 milioane de lire sterline în acel an.

Chris Evans, prezentator al postului Radio 2, care l-a înlocuit pe Jeremy Clarkson în cel mai recent sezon al emisiunii ”Top Gear”, ar putea fi unul dintre starurile ale căror salarii vor fi dezvăluite începând de anul viitor.

Guvernul britanic a transmis, iniţial, că vor fi dezvăluite salariile anuale de peste 450.000 de lire sterline. Însă, după ce a ocupat funcţia de secretar de cultură în vara acestui an, Karen Bradley a spus că suma de la care se vor dezvălui salariile ar trebui să fie mai mică.

Jeremy Clarkson şi-a reînnoit atacurile la adresa lui Danny Cohen, fostul director al televiziunii BBC, pe care îl învinovăţeşte pentru plecarea sa de la emisiunea ”Top Gear”.

”Toată lumea crede că BBC a fost un coşmar. Nu a fost. Cohen a fost acela. A fost extraordinar să lucrez pentru BBC până la sosirea domnului Cohen, care a fost o pacoste şi mi-a provocat un stres enorm”, a spus Jeremy Clarkson.

BBC va face publice numele angajaţilor, inclusiv ale prezentatorilor-vedetă, care au salarii ce depăşesc suma de 150.000 de lire sterline (176.600 de euro) pe an, potrivit unui plan guvernamental pentru noua Cartă Regală. În prezent, BBC dezvăluie doar numele directorilor executivi care câştigă peste 150.000 de lire sterline.

Prin reducerea sumei iniţiale, de 450.000 de lire sterline, la 150.000 de lire sterline, numărul starurilor BBC ale căror salarii vor fi făcute publice a crescut de la şapte la 109. 

În anul 2015, Jeremy Clarkson a fost suspendat şi apoi concediat de BBC, după ce l-a agresat fizic pe Oisin Tymon, unul dintre producătorii emisiunii ”Top Gear”. Richard Hammond şi James May au demisionat la scurt timp după aceea.

Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May au fost înlocuiţi de BBC în calitate de prezentatori ai emisiunii ”Top Gear” de Chris Evans - un cunoscut prezentator de radio - şi Matt LeBlanc - unul dintre protagoniştii serialului ”Prietenii tăi/ Friends”.

Alături de Chris Evans şi Matt LeBlanc, noul sezon al emisiunii ”Top Gear” i-a avut în rândul coprezentatorilor, printre alţii, pe pilotul german de curse Sabine Schmitz, Eddie Jordan - un celebru pilot de Formula 1 - şi jurnalistul specializat în automobilism Rory Reid.

Emisiunea ”Top Gear” a generat numeroase controverse de-a lungul anilor, fiind considerată ofensatoare, prin glumele prezentatorilor săi, faţă de argentinieni, mexicani şi şoferii de tir din anumite ţări.

Chris Evans a demisionat de la emisiunea ”Top Gear”, pentru care a prezentat şase episoade. De la debutul noului sezon, în luna mai, Chris Evans s-a confruntat cu numeroase critici din partea fanilor show-ului. Potrivit The Mirror, o parte dintre critici s-au referit la stilul său ”ţipător” de a prezenta.

Următoarele două sezoane din ”Top Gear” îl vor avea prezentator principal pe actorul american Matt LeBlanc.

Ultimul episod al primei ediţii ”Top Gear” prezentată de Chris Evans a înregistrat o audienţă mai mică decât orice episod al show-ului din perioada în care a fost prezentat de Jeremy Clarkson, respectiv 1,9 milioane de telespectatori. Niciun episod din ”era Clarkson”, care a început în anul 2002, nu a fost urmărit de mai puţin de două milioane de telespectatori, potrivit The Guardian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.