Jean-Baptiste Andrea, 52 de ani, a câştigat cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt. Juriul s-a reunit, marţi, la restaurantul Drouant din Paris, alegând premiantul în cea de-a 14-a rundă, cu votul dublu al preşedintelui Didier Decoin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, la restaurantul Drouant, a fost anunţat şi Premiul Renaudot: Ann Scott a câştigat cu „Les Insolents” (Calmann-Lévy).

Luni, juriul Femina i-a acordat premiul lui Neige Sinno pentru cartea sa „Triste Tigre” (P.O.L.), schimbând din nou regulile jocului. Începând din 2021, Goncourt are ca politică să nu acorde premiul său unei cărţi care a câştigat deja un premiu major de toamnă.

Deja laureat al premiului Fnac pentru roman, acest premiu Goncourt este o încununare pentru cel care s-a apucat de scris în urmă cu doar şase ani, la vârsta de 46 de ani.

Un roman de dragoste şi răzbunare

La fiecare doi ani, începând din 2017, Jean-Baptiste Andrea publică un roman. După „Ma reine”, „Cent millions d'années et un jour” şi „Des diables et des saints”, cel de-al patrulea, „Veiller sur elle” (Veghează asupra ei), a cucerit juriul. Este o poveste de dragoste, un roman picaresc, un roman de răzbunare cum nu s-a mai scris de la Dumas încoace. Povestea: Mimo, aşa cum este numit personajul principal, este un sculptor de geniu, dar este un om sărac, aruncat de valurile unui destin greu de înfruntat. Viola, pe de altă parte, este moştenitoarea unei familii bogate, condamnată la căsătorie. Pot scăpa ei de condiţia lor? Înşelăciune, trădare, răzbunare, manipulare... Şase sute de pagini derulează vieţile acestor două fiinţe prinse în mrejele istoriei, în timp ce fascismul ia amploare în Italia la începutul secolului XX.

Născut într-o familie cu origini maghrebiene la Cannes, Jean-Baptiste Andrea a făcut mai întâi „o lungă diversiune de douăzeci de ani” în industria cinematografică, înainte de a îndrăzni să scrie primul său roman, „Ma Reine”. Respins de paisprezece ori, volumul, publicat la editura L'Iconoclaste, a avut un mare succes şi a obţinut numeroase premii: Femina des lycéens, Prix du premier roman, Prix envoyé par la poste...

Mai recent, când a fost întrebat cum s-a simţit la decernarea premiului Fnac pentru roman pentru „Veiller sur elle”, a răspuns: „Am sărit în sus şi în jos de când am fost publicat. Sunt scriitor profesionist din 1996. Când am întâlnit-o pe Sophie de Sivry (fondatoarea Éditions de L'Iconoclaste, care a murit recent), a fost ca o revoluţie în viaţa mea. Ea m-a văzut, m-a înţeles. De atunci, trăiesc cu uimire şi, în plus, am primit un premiu pentru ceea ce am scris! Sunt în culmea fericirii”. 

Cartea câştigătoare este în curs de traducere în colecţia Fiction Connection de la Editura Trei, coordonată de Magdalena Mărculescu, şi va fi publicată în 2024. Traducătoarea cărţii este Mihaela Stan. Este pentru al doilea an consecutiv când o carte aflată în portofoliul colecţiei Fiction Connection este recomensată cu Premiul Goncourt, după „Viaţa la viteză maximă” de Brigitte Giraud, care a primit Premiul Goncourt 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.