Scriitoarea Jane Austen, autoarea unor romane celebre, care descriu cu luciditate şi umor societatea britanică de la începutul secolului al XIX-lea, şi-a inventat căsătoriile cu doi bărbaţi, falsificând două certificate de nuntă, potrivit administratorilor Arhivelor din Hampshire, comitatul natal al romancierei, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jane Austen, ale cărei eroine, confruntate cu atitudinile patriarhale din epocă, încercau să dobândească o stabilitate financiară şi un statut social prin intermediul căsătoriei. Scriitoarea a rămas însă necăsătorită, întrucât nu a găsit sufletul-pereche.

Pentru a marca bicentenarul morţii sale, reprezentanţii Arhivelor din comitatul Hampshire au anunţat că vor expune certificatele de căsătorie redactate de scriitoare, prin care aceasta simula căsătoriile cu doi bărbaţi diferiţi, probabil imaginari.

Documentele au fost găsite în registrul de căsătorii din Steventon, în sud-estul Angliei, unde scriitoarea şi-a petrecut tinereţea. Certificatele anunţau căsătoria ei cu un anumit Henry Fitzwilliam din Londra şi cu Edmund Mortimer din Liverpool. 

Jane Austen avea acces foarte uşor la acel registru, deoarece tatăl ei era pastorul parohiei din Steventon. 

”Acest document unic dezvăluie un aspect diferit al caracterului lui Jane. Era adolescentă atunci când a completat acele certificate false, evidenţiind astfel o personalitate jucăuşă”, a declarat Andrew Gibson, consilier pentru Cultură din comitatul Hampshire. 

Jane Austen a scris o serie de şase romane -  “Raţiune şi simţire”, “Mândrie şi prejudecată”, “Parcul Mansfield”, “Emma”, “Mănăstirea Northanger” şi “Persuasiune” - care au devenit texte clasice ale literaturii engleze, predate în toate şcolile din Regatul Unit şi adaptate cu regularitate pentru micul şi marele ecran. 

Cărţile ei descriu cu mult realism viaţa micii nobilimi engleze din epoca georgiană.

Născută în Steventon, Jane Austen şi-a petrecut întreaga viaţă în Hampshire şi a murit în iulie 1817 la vârsta de 41 de ani.

O serie de evenimente vor fi organizate în Marea Britanie pe parcursul acestui an pentru a marca bicentenarul morţii sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.