„Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu, va putea fi văzută din 4 noiembrie, la , la ARCUB - Hanul Gabroveni. Expoziţia concepută de Salonul de proiecte face parte din demersul de valorificare a artei fotografice a lui Mihai Oroveanu şi poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie 2022 la ARCUB, în Sălile Lipscani şi Gabroveni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia organizată de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB, cu sprijinul Asociaţiei Salonul de proiecte aduce în prim plan o serie de exemple legate de istoria spaţiilor expoziţionale din Bucureşti, însă priveşte conceptul de expoziţie într-un sens extins, aducând în lumină atât convenţiile spaţiilor expoziţionale clasice, aparţinând muzeelor publice sau private, cât spaţiul domestic al colecţiilor private sau spaţiul public al parcurilor bucureştene, unde arta monumentală şi natura au produs ocazional conjuncţii importante şi memorabile. Muzeele Simu şi Toma Stelian, Muzeul Naţional de Artă, Sala Dalles, precum şi configuraţiile expoziţionale din Parcul Carol, din interbelic şi până mai târziu, sunt câteva exemple ale unei bogate istorii culturale. Această panoramă, care nu se vrea în niciun fel exhaustivă, punctează diversele declinări pe care le comportă formatul expoziţional, care este cel mai adesea înţeles şi practicat la noi astăzi într-un sens restrâns şi convenţional.

Selecţia de fotografii din Colecţia de imagini Mihai Oroveanu dovedeşte faptul că istoria expoziţiilor în Bucureşti este un teren incitant de studiu, o istorie care merită aprofundată prin cercetări care ar putea să reveleze ţesătura complicată de condiţionări care fac ca o anumită propunere expoziţională să fie o manifestare a momentului istoric în care ea apare, fie că vorbim de iniţiative din sfera publică sau din cea privată. De asemenea, o meditaţie aprofundată asupra subiectului ar putea face şi mai vizibil faptul că istoria artei este inextricabil legată de istoria expoziţiilor, de felul în care se construieşte gustul predominant al unei epoci, statutul unor artişti, prin intermediul unor personaje şi spaţii expoziţionale cheie care au modelat cursul unor naraţiuni istorice ce merită reanalizate şi chestionate în prezent.

Imaginile din expoziţie sunt prezentate cu acordul Ancăi Oroveanu, deţinătoarea acestei colecţii de fotografii. Autorii fotografiilor sunt menţionaţi numai în cazurile în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB, Hanul Gabroveni - Sălile Lipscani şi Gabroveni. În zilele de luni, expoziţia este închisă. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, iar accesul este liber.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Preţ: 20 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 10 lei (Categoria II).

Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare şi producţie, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziţii, publicaţii, prezentări şi dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional şi internaţional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcţionează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, Bucureşti. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ştefan Sava.

În 2018, Salonul de proiecte a demarat un program complex de valorificare şi cercetare multi-disciplinară a importantei colecţii de fotografie ce a fost constituită de Mihai Oroveanu – istoric de artă, fotograf şi fost director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Preocuparea asiduă pentru fotografie a lui Mihai Oroveanu a alimentat impulsul său de a colecţiona o cantitate impresionantă de imagini, de o mare diversitate, salvate adeseori de la dispariţie sau degradare ireversibilă, rezultând astfel una dintre cele mai ample colecţii de fotografie din România, ce acoperă perioada de la mijlocului secolului 19 până la finalul secolului 20.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.