Expoziţia foto-documentară „Merem la America!”, care aduce în atenţia publicului istoria migraţiei româneşti în Statele Unite ale Americii, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la începutul secolului al XX-lea, va fi deschisă vineri, la ora 12.00, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia spune povestea emigranţilor români şi a primelor comunităţi româneşti formate pe teritoriul nord-american. Sunt detaliate categoriile socio-profesionale, zonele din care românii au pornit la drum, rolul şi prezenţa bisericii în sânul comunităţilor, constituirea primelor societăţi româneşti de întrajutorare, asociaţiile culturale, cetăţeneşti etc. Informaţiile din acest proiect expoziţional includ şi motivele emigrării românilor, fie ele de ordin economic, social sau politic, noile ocupaţii şi formele de socializare.

Un moment important marcat de această expoziţie este călătoria Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, din perioada 18 octombrie-24 noiembrie 1926. Sunt evidenţiate întâlnirile Reginei cu autorităţile americane, vizitele în comunităţile româneşti, dar şi impresiile Suveranei despre această vizită istorică, ce a schimbat imaginea României în ochii mai-marilor lumii.

Expoziţia „Merem la America!” este organizată de Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României prin filialele: SJAN Alba; SJAN Bistriţa – Năsăud; SJAN Bihor; SJAN Botoşani; SJAN Caraş - Severin; SJAN Cluj; SJAN Dolj; SJAN Iaşi; SJAN Mehedinţi; SJAN Sibiu; SJAN Suceava, beneficiind şi de sprijinul colecţiei Sorin Mărgărit.

Expoziţia poate fi vizitată, în perioada 8 iulie - 13 august, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381. La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.