Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu meargă în oraşul suedez Malmö, unde va avea loc concursul Eurovision Song Contest între 7 şi 11 mai, invocând preocupări legate de posibile atacuri împotriva israelienilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invocând planuri pentru "demonstraţii anti-israeliene" şi "apeluri la atacuri împotriva evreilor şi israelienilor", Consiliul Naţional de Securitate (NSC), un organism care se află în subordinea prim-ministrului, şi-a exprimat îngrijorarea că "celulele teroriste profită de demonstraţii şi de climatul anti-israelian pentru a comite atacuri împotriva israelienilor care au venit în Suedia pentru Eurovision".

NSC a ridicat nivelul de ameninţare în Malmö de la 2 (ameninţare potenţială) la 3 (ameninţare moderată), fără a modifica nivelul de alertă în restul Suediei, şi face apel la israelienii care intenţionează să meargă în Malmö pentru Eurovision să îşi reconsidere planurile.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acesta le cere celor care călătoresc la Malmö să descarce o aplicaţie a armatei israeliene, folosită de obicei pentru a avertiza cetăţenii în cazul unor atacuri cu rachete asupra Israelului, pentru a primi notificări în timp real în cazul unei situaţii de urgenţă în această ţară.

Cereri de demonstraţii

Autorităţile din Malmö au promis miercuri că vor spori securitatea în jurul competiţiei. Mai multe cereri de manifestaţii au fost depuse pentru a protesta faţă de prezenţa în concurs a unui concurent reprezentând Israelul, a cărui armată duce un război devastator în Fâşia Gaza împotriva Hamas, ca răspuns la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie în sudul Israelului.

O mare parte din cei 360 000 de locuitori ai oraşului cosmopolit Malmö sunt de origine palestiniană. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a respins cererile Israelului de a fi exclus din concurs şi a autorizat-o pe Eden Golan să îşi reprezinte ţara cu melodia "Hurricane", o versiune refăcută, la cererea EBU, a unui cântec considerat prea politic din cauza referinţelor prea explicite la atacul din 7 octombrie.

Potrivit presei israeliene, Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, a sfătuit-o pe cântăreaţa în vârstă de 20 de ani să nu iasă din cameră în timpul şederii sale la Malmö.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.