Ion Grigorescu, Márta Jakobovits, Mircea Stănescu şi Şerban Savu sunt prezenţi cu lucrări în noul sezon expoziţional al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, care va fi deschis pe 9 decembrie, fără vernisaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest al doilea sezon expoziţional al anului marchează două decenii de la apariţia primului muzeu naţional de artă contemporană din România. În ziua deschiderii, accesul se face între orele 12:00 şi 20:00, gratuit.

Primul etaj găzduieşte o retrospectivă Ion Grigorescu. Expoziţia „Vieţi paralele” are în centru omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă şi complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Grigorescu, care a produs necontenit mai mult de 50 de ani, oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor şi idiosincraziilor sale.

Orădeanca Márta Jakobovits este o artistă din comunitatea de limbă maghiară. Opera ei, aparte în peisajul ceramicii contemporane, reprezintă una dintre cele mai complexe cercetări asupra materialelor şi tehnicilor de ardere şi turnare, de la modalităţi şi materialităţi tradiţionale, redescoperite şi reinterpretate, la experimente asupra chimiei, temperaturii şi limitelor unor procedee. Expoziţia „Porţiune din drumul parcurs” cuprinde şi o parte documentară, o serie de desene, de experimente cu hârtia manuală şi tehnicile colajului şi o secţiune dedicată cercetării de laborator.

Mircea Stănescu, antrenat în zona experimentală promovată în anii 1980 de Atelier35, după studii de tapiserie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, a ales lecţiile avangardei care rezonează cu eseul fotografic, colajul şi instalaţiile, cu formele simplificate ale modernismului - desenul ca jurnal şi ca matrice creativă.

Artistul a trăit şi a activat în Sibiu şi Cisnădie, unde a acumulat în mod „subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje şi fotografii. Nodul central al expoziţiei „Insula clandestină” este reprezentat de lucrări cu dimensiuni intimidante.

După lucrarea singulară şi monumentală a lui Ciprian Mureşan din sezonul trecut, clujeanul Şerban Savu aduce lucrări de mici dimensiuni şi o machetă a blocului în care s-a născut şi a crescut, pe calcanul căruia a realizat un mozaic în stilul epocii.

Expoziţia „Young Artists Connections ‘21” din spaţiul expoziţional de la etajul IV al muzeului, precum şi „Interacţiuni posibile”, expoziţia studenţilor din spaţiul MNAC Dialog, continuă direcţia curatorială a muzeului în care spaţiul expoziţional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val.

Etajul al doilea al muzeului rămâne închis publicului, dar este în plină amenajare ca spaţiu mixt, compus din depozite cu vizitare şi spaţii expoziţionale, un proiect unic în peisajul muzeal românesc. Acest etaj va fi inaugurat în primul trimestru al anului viitor.

Sezonul include şi o expoziţie satelit ce poate fi vizitată la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Expoziţia de grup „Simţi - Aluneci - Cânţi” (organizatori: MNAC şi Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer; curator: Kilobase Bucharest) urmărește contextualizarea practicilor artistice care pot fi înțelese în cadrul teoretic queer ca multitudine de moduri de exprimare specifice unei minorități sociale marginalizate, alături de discursurile vizuale şi demersurile critice care deschid calea către o posibilă chestionare a sistemelor de oprimare şi a normelor. Expoziţia se va extinde în mai multe spaţii din oraş: The Institute, Malmaison, SwitchLab, Suprainfinit, în perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.