„Între revoluţii”, de Vlad Petri, va fi lansat în cinema din 3 noiembrie, distribuit de August Film, iar până atunci are o serie de proiecţii în Sibiu şi Bucureşti, în cadrul a trei evenimente importante - Astra Film Festival, ESTE - Filmul de Miercuri şi Les Films de Cannes à Bucarest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul, construit exclusiv din imagini de arhivă, urmăreşte povestea fictivă, dar inspirată din dosare de la Securitate, a două femei separate de două revoluţii -  Maria (voce - Victoria Stoiciu) şi Zahra (voce - Ilinca Hărnăuţ). Acest lucru se întâmplă prin intermediul scrisorilor imaginate de scriitoarea Lavinia Branişte, special pentru acest proiect. Lavinia Branişte este autoarea romanelor „Interior zero” şi „Sonia ridică mâna” (ambele romane laureate cu Premiul Nepotu’ lui Thoreau pentru cea mai bună carte de proză a anului), precum şi a seriei de cărţi pentru copii cu porcuşorul Rostogol.

Maria şi Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în ţara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluţii, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăţi trecând prin schimbări radicale şi o prietenie care nu poate fi destrămată.

Docu-ficţiunea regizată de Vlad Petri a avut deja o prezenţă constantă în selecţiile unor mari festivaluri, atât naţionale (One World Romania, Transilvania International Film Festival - TIFF, Ceau Cinema, Serile Filmului Românesc - Iaşi, Ideo Ideis Festivalul de teatru tânăr, Anonimul), cât şi internaţionale (ZagrebDox - Croaţia, Make Dox - Macedonia de Nord,Thessaloniki FF - Grecia, CPH Dox - Danemarca, DocAviv - Israel, Krakow FF - Polonia, Sydney FF - Australia, Sarajevo IFF - Bosnia, DMZ IDF - Coreea, Sheffield Doc Fest - Marea Britanie, Festival du Nouveau Cinéma - Canada).

În cadrul Astra Film Festival, important eveniment dedicat filmului documentar din România, ajuns anul acesta la ediţia aniversară cu numărul 30, „Între revoluţii” a avut o proiecţie miercuri şi va mai putea fi văzut vineri, de la ora 11.00, la Astra Film Cinema, şi sâmbătă, de la ora 14.30, Cine Gold, sala 5.

„Mă bucur că Între revoluţii se vede la Astra Film, un loc de care mă leagă multe amintiri, unde mergeam încă din timpul studenţiei, de la primele ediţii şi unde am descoperit filme inovatoare. Voi fi acolo împreună cu Dragoş Apetri, unul din monteurii filmului şi sunt curios de întâlnirea cu publicul acestui festival”, a declarat regizorul Vlad Petri.

Tot la Sibiu, pe 25 octombrie, de la ora 20.00, în Sala Mică a Cinema „Ion Besoiu”, va avea loc o nouă proiecţie „Între revoluţii”, în cadrul iniţiativei ESTE - Filmul de Miercuri. Aceasta aduce săptămânal cinefililor din Sibiu proiecţii cu cele mai noi producţii autohtone, fiind un proiect-extensie al festivalului care are loc uzual în luna mai şi care include şi o secţiune competiţională dedicată scurtmetrajului. 

Bucureştenii se vor bucura în perioada 20 - 29 octombrie de cea de-a 14-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai aşteptate festivaluri ale anului, care aduce în program cele mai apreciate filme de pe croazetă, dar şi din alte mari festivaluri de film din lume. Proiecţia „Între revoluţii” va avea loc duminică 22 octombrie, de la ora 17.00, la Cinema Eforie, în prezenţa regizorului Vlad Petri şi a monteurului Dragoş Apetri, care vor asista şi la o sesiune de Q&A.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.