Realizator de televiziune, aventurier şi scriitor, Simon Reeve vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre cel mai nou serial al său difuzat în România de BBC Earth, „Russia with Simon Reeve”, despre provocările cu care s-a confruntat în această ţară, despre cum agenţii ruşi i-au dat peste cap planul făcut la Londra, despre oamenii fascinanţi pe care i-a întâlnit, dar şi despre viziunea majorităţii despre preşedintele Vladimir Putin. În opinia lui, România a făcut un „progres incredibil” de la căderea blocului sovietic. Găseşte asemănări cu Rusia, însă nu ar compara direct cele două guverne. Trollat de ambasada rusă după realizarea acestui documentar, Reeve spune că îşi doreşte să se întoarcă şi ţine legătura cu oameni pe care i-a întâlnit acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 45 de ani, interesat de mediul înconjurător, dar şi de politică, Simon Reeve spune că marea lui pasiune o reprezintă, de fapt, oamenii.

Născut şi crescut la Londra, Simon Reeve este ambasador al WWF şi a fost recompensat în 2012 Ness Award de către Royal Geographical Society.

În 1993, a început să investigheze primul atac cu bombă de la World Trade Center. El a descoperit astfel mai multe atentate planificate de un grup de militanţi care aveau legătură cu atacatorii – grup cunoscut apoi drept Al Qaeda.

A publicat în 1998, la editurile Carlton şi Penguin, cartea „The New Jackals: Ramzi Yousef, Osama bin Laden and the future of terrorism”, care avertiza cu privire la o nouă eră a terorismului. Aceasta a fost şi prima carte scrisă vreodată despre Bin Laden şi Al Qaeda.

Doi ani mai târziu, a publicat „One Day in September: the full story of the 1972 Munich Olympics massacre and the Israeli revenge operation 'Wrath of God'” (Faber & Faber şi Penguin), iar filmul narat de Michael Douglas a câştigat un Oscar pentru „cel mai bun documentar”. Povestea masacrului de la Munchen a fost expusă şi de Steven Spielberg în lungmetrajul „Munich”. În 2009, BBC Books i-a publicat volumul „Tropic of Capricorn”, care a fost acompania de serialul omonim.

El a mai scris articole pentru Sunday Times, Observer şi Sunday Telegraph şi a călătorit în 120 de ţări.

Primul lui serial a fost „Meet the Stans”. Cele patru episoade au fost difuzate în 2003 de BBC. Reeve a călătorit atunci prin Kazakhstan, Kârgâstan şi Tadjikistan. Au urmat „House of Saud” (2004), despre Arabia Saudită, „Places that don’t exist” (2005), pentru care a ajuns în locuri precum Somaliland, Transnistria, Oseţia de Sud şi Nagorno-Karabah. Serialul „Equator” (2006) l-a dus pe Reeve din Congo în Kenya, Columbia şi Brazilia, iar în 2007 a călătorit de-a lungul Tropicului Capricornului pentru a realiza serialul TV şi a scrie cartea omonimă. Doi ani mai târziu a petrecut şase luni în teritorii de-a lungul Tropicului Racului, iar în 2011 a filmat „Oceanul Indian”, ce a fost difuzat un an mai târziu, când Simon Reeve a început să filmeze „Australia”.

În călătoriile lui a fost arestat, urmărit de terorişti, învăţat să pescuiască de preşedintele Republicii Moldova, a mers pe teren minat şi a supravieţit malariei.

„Russia with Simon Reeve” - o călătorie de două luni, de la est la vest - a fost lansat în 2017. În România, serialul – trei episoade de câte o oră – a avut premiera pe 6 iunie, la BBC Earth, unde beneficiază de redifuzări.

Simon Reeve, în estul Rusiei
Simon Reeve, în estul Rusiei

Prezentăm integral interviul acordat telefonic de Simon Reeve pentru News.ro:

Planul făcut înainte de a te îmbarca în această călătorie s-a potrivit cu ceea ce aţi găsit în Rusia?

Simon Reeve: Planul nu supravieţuieşte în totalitate în contact cu realitatea. Dar probabil aşa trebuie să fie. Aveam o idee clară despre unde vrem să mergem şi ce să facem, dar am lăsat o marjă – am avut o serie de întâlniri spontane şi dacă ceva neobişnuit se întâmplă, ne asigurăm că avem timp să filmăm. Aşadar, există mereu flexibilitate în ceea ce facem. Cât priveşte planul per ansamblu, principalul lucru din această experienţă care nu s-a potrivit ideii de dinainte de plecare a fost că eu speram, iniţial, să ne concentrăm pe frumuseţea şi imensitatea Rusiei şi să stăm departe de politică şi probleme şi, în realitate, ne-am lovit de agitaţie şi probleme cu securitatea rusă, încât a trebuit să includem asta în serial. Ne-am simţit ca înapoi în timpul Războiului Rece, în timpul perioadei sovietice, urmăriţi de spioni. Şi nu despre asta ne-am dorit să fie serialul. Am fost chiar dezamăgit, pentru că am vrut să arăt o altă parte a Rusiei, dar, din păcate, cei din Securitatea rusă au avut o altă idee. A fost dezamăgitor, la început, dar cred că, până la urmă, a oferit o imagine exactă a ceea ce se întâmplă în ţară.

Ai mai fost în Rusia înainte de asta?

Simon Reeve: Doar puţin, în nordul îndepărtat, la cercul polar, pentru un serial BBC despre viaţa în zona arctică. Am fost în aproape toate ţările din fosta Uniune Sovietică, mai puţin Belarus şi Rusia. A fost o misiune de proporţii. Este bizar, dar simţeam că am o bună idee despre cum era viaţa în statele fostei Uniuni Sovietice, despre istorie şi mentalităţi, despre bucuria şi tragedia vieţii în timpurile acelea. Acum, multe lucruri au fost surprinzătoare pentru mine şi asta m-a bucurat. Îmi place să fiu surprins, să îmi fie puse la încercare preconcepţiile. Ceea ce Rusia ne-a oferit în călătoria asta au fost personajele incredibile pe care le-am întâlnit, oameni care îmi vor rămâne în minte mult timp, un peisaj uimitor şi, desigur, dimensiunea incredibilă a ţării.

Aproape că mi-ai răspuns la următoarea întrebare pe care o aveam: ce te-a impresionat cel mai mult acolo?

Simon Reeve: De obicei, pe unde merg, oamenii. Mulţi oameni călătoresc pentru că le place mâncarea, viaţa din alte ţări sau peisajele, dar în cazul meu – întâlnirile cu oameni fascinanţi şi care mă inspiră. În Rusia a fosr pur şi simplu nemaipomenit. Am întâlnit un expert în tigri, în estul Rusiei, un naturalist care conduce un sanctuar pentru a proteja animalele în pericol de extincţie. El este un om extraordinar. Fiecare moment petrecut cu el m-a inspirat să îmi pese de lume şi să fiu interesat de ceea ce îi place lui. Am întâlnit oameni ca el pe parcursul întregii călătorii de-a lungul ţării. Dacă cineva crede că ruşii şi rusoaicele sunt tăcuţi, reci şi neprietenoşi, ei bine, nu, nu sunt - au umor şi excentricităţi, diverse interese. Asta a făcut călătoria interesantă.

Cu Natalia (găsită vinovată pentru că a protestat singură, lucru pentru care a fost amendată, n.r.) ai ţinut legătura? Ai mai aflat lucruri despre cazul ei?

Simon Reeve: Am ţinut legătura cu ea. Acum câteva luni am vorbit ultima dată. Cazul ei, al doilea, a fost amânat. Încă se confruntă cu un proces şi este foarte supărată. Este un şoc pentru ea, cred, să se confrunte cu o realitate cu care nu a avut de-a face până acum, cu statul. Cred că asta i-a deschis ochii.

Nu am putut să nu observ asemănări cu România. Ai fost aici? Cum ai descrie cele două societăţi?

Simon Reeve: Zâmbesc puţin nervos... Am călătorit puţin în România. Aş putea spune că similarităţile apar puternic în partea rurală. Există încă oameni care trăiesc foarte simplu, fără tehnologie modernă şi deseori chiar se bucură de asta, că pot cutreiera pădurile şi că duc o viaţă mai apropiată de natură. În România încă există probleme cu autorităţile locale, oamenii simt că nu sunt ascultaţi de consilieri şi politicieni, iar în Rusia, evident, asta se simte foarte puternic. Dar nu aş face o comparaţie directă între guverne, pentru că eu cred că România a făcut un progres incredibil de la căderea blocului sovietic. Cred că este tot în lume ameninţăm mediul înconjurător şi, cu certitudine, aveţi asta în comun cu defrişările din Rusia, de exemplu. Cred că pe măsură ce călătoresc îmi fac o idee tot mai corectă despre ţări. Asta îmi permite să fac observaţii, dar aş fi epuizat să fac prea multe comparaţii cu sistemul politic din Rusia. Cred că multe ţări fost sovietice au făcut un progres notabil. Cred că Rusia a ajuns într-un blocaj şi acum e chiar în marsarier. Lucrurile sunt foarte dificile pentru mulţi oameni de acolo şi este destul de greu. Se simt deconectaţi şi frustraţi de politici şi politicieni. Dar, în acelaşi timp, desigur, preşedintele Putin este văzut ca un mare erou de majoritate, de mulţi tineri.

Ai aflat de ce?

Simon Reeve: Cred că, într-o anumită măsură. Cred că mulţi simt că el a refăcut ţara puternică. Ei nu au avut alternativă, nu au avut o perioadă de democraţie, ceea ce înseamnă că nu au la ce să se raporteze. Anii 1990 au fost incredibil de dificili pentru Rusia, chiar mai mult decât în alte părţi ale fostei Uniuni Sovietice. Ştiu că viaţa era grea şi în România atunci, dar Rusia a fost aproape de colaps. Era pe punctul unui război civil, iar tinerii ruşi se tem de acele vremuri. Elţîn a fost o ruşine pentru ei, iar Putin a adus ordine şi un aer proaspăt. Şi a avut şi noroc – preţul petrolului şi al gazelor era în creştere, aşa că a putut să crescă beneficiile oamenilor, iar unii au devenit mai înstăriţi. În plus, el a alimentat patriotismul şi ideea de identitate naţională, ceea ce le-a redat oamenilor o parte din mândrie. De exemplu, cred că românii au început să îşi redescopere identitatea după căderea Uniunii Sovietice. Este natural. Rusia s-a simţit pierdută, iar Putin i-a redat identitatea. Dar asta nu însemană că toţi sunt de acord cu el. Este un sondaj făcut în Rusia care arată, în mod surprinzător, că 80% dintre ei sunt de acord cu Putin, dar doar 50% dintre ruşi cred că ţara lor merge într-o direcţie bună. Deci, ei nu prea leagă preşedintele de direcţia statului.

Câte zile aţi petrecut în Rusia?

Simon Reeve: Am stat ceva mai mult de două luni.

Câte ore de filmare aţi realizat acolo?

Simon Reeve: Filmăm foarte mult pentru astfel de programe, uneori cu patru sau cinci camere, astfel că în final avem 100 – 150 de ore de material, iar el trebuie montat cu grijă pentru o oră, ceea ce este deprimant. Încercăm să fim cât de fideli pe cât putem faţă de ceea ce descoperim. Călătoriile sunt cu adevărat palpitante, dificile, minunate şi înspăimântătoare, uneori. Eu le găsesc ca fiind experienţe incredibile şi încerc să adun toate astea într-o oră de program sau trei ore pentru un serial. Este o provocare enormă.

Cum ai defini Rusia după această călătorie?

Simon Reeve: Pentru mine, Rusia este o ţară extraordinară, frumoasă, enormă şi tulburătoare, unde am fost încântat să cunosc oameni şi pe veci dezamăgit de situaţia în care se găsesc ei acum. Nu cred că viaţa este pe cât de bună ar trebui să fie pentru majoritatea lor. Cred că ţara este magnifică, are o istorie, cultură, peisaje şi chiar mâncare minunate. Sper doar ca la un moment dat să avem relaţii mai bune cu ţara asta şi, în general, între est şi vest. Pentru că mi se pare nebunesc, în acest moment, că suntem atât de asemănători şi totuşi avem aceste enorme diferenţe politice. Dacă ar fi să o definesc, primul lucru care îmi vine în minte este dimensiunea ţării, pe care cred că puţin o înţeleg, diversitatea incredibilă a populaţiei, de la crescătorii de reni din estul începărtat la cazacii din sud-vest, poeţii şi artiştii din Sankt Petersburg. Este o varietate atât de mare în ţara asta. Orice umbră de umanitate este acolo, zeci de limbi şi culturi. Este un amestec incredibil. Cred că trebuie să ne intereseze ce se întâmplă în Rusia, nu doar consecinţele politicii ruse în afara ei. Mi-ar plăcea să mă întorc, dar nu ştiu dacă guvernul rus îmi va da viza, din păcate.

Ai întâmpinat dificultăţi încercând să obţii o nouă viză?

Simon Reeve: Nu am încercat, dar de când am făcut serialul ambasada rusă (din Londra, n.r.) a început să publice mesaje ciudate pe Twitter. Mă simt trollat de ambasada Rusiei, o experienţă ciudată. Ei ne-au dat vizele şi, deşi oamenii întâlniţi acolo au fost foarte primitori, este clar că, la nivel guvernamental, Rusia nu este deschisă faţă de multe ţări din lume, mai ales din Europa. Este evident că există diferenţe politice şi probleme, dar să sperăm că le vom depăşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.