Liviu Jicman, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, declară într-un interviu acordat News.ro, înaintea lansării proiectului ”Ora de caligrafie”, că scrisul de mână - o specie pe cale de dispariţie - poate fi salvat de învăţătorii cu har şi că, în aceste vremuri, el devine o îndeletnicire culturală. El precizează că sunt necesare politici publice în acest sens în tot sistemul de învăţământ şi că în această campanie se pot implica şi alte instituţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eseistul Mihai Şora, scriitoarea Ana Blandiana, actriţa Maia Morgenstern, violonistul Alexandru Tomescu şi Andreea Răducan, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, se numără printre personalităţile care vor participa marţi, de la ora 10.00, la evenimentul ”Ora de caligrafie la Muzeul Cotroceni”.

La eveniment, directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, va vorbi despre rolul şi implicarea instituţiei în acest proiect. Totodată, şi învăţătoarea Pavel Magdalena, de la Şcoala gimnazială Nr. 1 ”Sfinţii Voievozi” din Bucureşti, va susţine o oră de caligrafie împreună cu elevi ai claselor I şi a II-a. Dorjan Shabani, artist caligraf din Iran, va vorbi despre arta caligrafiei în tradiţia persană, iar expertul în grafoscopie, Cristian Dumitrescu, va explica în ce fel scrisul de mână este unic şi defineşte fiecare persoană.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de Liviu Jicman:

 

Care a fost punctul de plecare pentru acest proiect?

Liviu Jicman: La Muzeul Naţional Cotroceni avem mai multe programe educaţionale adresate copiilor, unele inaugurate recent, precum ”Ora de Istorie la Palat sau La Cotroceni”, altele pe care le continuăm, precum ”Ne jucăm şi învăţăm la Palat sau Şcoala Altfel”. Am avut o întâlnire inspirată cu prietenii noştri de la PiArt Vision, iar ideea a apărut discutând despre reluarea acestor programe odată cu începutul noului an şcolar. Ne-am gândit că scrisul este parte din procesul de învătare, indiferent de materia studiată, şi că tocmai materia caligrafie nu prea mai are loc în programa şcolară, aşa că înainte de începerea şcolii este momentul oportun să susţinem această oră demonstrativă.

Este scrisul de mână o specie pe cale de dispariţie?

Liviu Jicman: Este pe cale de dispariţie, mai ales pentru generaţiile de copii care se obişnuiesc, încă din primii ani de viaţă, cu computerele, tabletele sau telefoanele mobile, care oferă atâtea facilităţi în utilizarea lor. Caligrafia însăşi e o materie pe cale de dispariţie din orar şi din programa şcolară, care este salvată de învăţători cu har. Cred că trăim o epocă în care scrisul de mână devine o îndeletnicire culturală, spre deosebire de caracterul preponderent ştiinţific pe care îl avea pentru generaţiile altor timpuri.

De ce s-a implicat Muzeul Naţional Cotroceni în acesta problemă? Ar putea sa se alăture demersului alte instituţii?

Liviu Jicman: Sunt mai multe motive pentru care ne-am gândit să lansăm această campanie: câteva dintre exponatele foarte valoroase aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni sunt scrise de mână, fie că este vorba de acte oficiale, de documente diplomatice internaţionale sau de obiecte cu caracter personal care poartă o semnătură sau o inscripţie de mână, precum scrisoarea de dragoste a doamnei Elena Cuza către Alexandru Ioan Cuza. Descoperind aceste obiecte de patrimoniu, publicul poate descoperi şi arta scrisului în diverse ipostaze. 
Pe de altă parte, cum spuneam şi mai devreme, copii sunt o parte importantă a publicului nostru, atât ca vizitatori ai muzeului, cât şi ca destinatari ai programelor noastre speciale.
Lansăm această campanie căreia i se pot alătura şi alte instituţii sau, şi mai bine, care poate fi continuată şi de alte instituţii, dar cred că, la această vârstă, pentru copii sunt mai importante modelele personale şi de aceea vreau să le mulţumesc tututor invitaţilor speciali care participă la acest eveniment, pentru că mesajul lor este valoros şi convingător pentru copii. Ne bucurăm că au răspuns invitaţiei personalităţi din domenii diverse - literatură, teatru, muzică, jurnalism, sport - ceea ce va întări mesajul campaniei.

Pentru că acest proiect este iniţiat la Muzeul Naţional Cotroceni, aveţi şi susţinerea preşedintelui României?

Liviu Jicman: Educaţia este o prioritate naţională pentru preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, o dovadă în acest sens fiind şi proiectul ”România Educată”. Lansarea iniţiativei ”Ora de caligrafie” la Muzeul Naţional Cotroceni, instituţie aflată în subordinea Administraţiei Prezidenţiale, este un semnal de susţinere şi din partea domnului preşedinte, iar prezenţa la eveniment a doamnei consilier de stat Ligia Deca, coordonatoarea departamentului Educaţie şi Cercetare, reprezintă o confirmare. Pentru elevii participanţi, cred că mesajul personalităţilor prezente va avea efect, însă pentru a avea rezultate în rândul tuturor copiilor, sunt necesare campanii şi politici publice în tot sistemul de învăţământ.

Care va fi continuarea? Ce va face MNC după evenimentul de marţi?

Liviu Jicman:
Vom încerca, aşa cum facem şi cu sprijinul dumneavoastră, ca mesajul primit la aceasta oră demonstrativă de elevii participanţi de la Scoala gimnazială Nr. 1 "Sfinţii Voievozi" să ajungă la cât mai mulţi copii, prin intermediul presei şi prin vocea fiecăreia dintre personalităţile care participă la această campanie, inclusiv a acelora care au fost interesaţi de iniţiativa noastră şi care, dintr-un motiv sau altul, nu au putut fi prezenţi cu aceasta ocazie, dar vor dori să transmită un mesaj public în favoarea scrisului de mână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.