Actorul Daniel Dae Kim, productor executiv al serialului „Doctorul cel bun/ The Good Doctor”, cu Freddie Highmore în rol principal, vorbeşte într-un interviu publicat în exclusivitate de News.ro despre producţia scrisă de David Shore, care a creat, între altele, „House”, despre unicitatea ei şi nevoia de a prezenta un erou care se confruntă cu provocări la nivel personal pe care nu le poate controla şi care este susţinut de telespectatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serialul va avea premiera românească joi, la ora 22.00, la postul AXN.

Daniel Dae Kim este actor, regizor şi producător. Înainte de portretizarea lui Chin Ho Kelly timp de şapte sezoane în „Hawaii Five-0”, Kim a fost Jin Soo Kwon în serialul de success „Lost”. Pentru acest rol a primit mai multe distincţii – între care Screen Actors Guild Award pentru cea mai bună distribuţie, AZN Asia Excellence Award şi Vanguard Award pentru interpretare. În 2009, a fost recompensat cu prestigiosul premiu KoreAm Achievement în domeniul artelor şi divertismentului.

Născut în Busan, Coreea de Sud, şi crescut în New York, Kim a descoperit actoria în timp ce era student la Haverford College. După absolvire, s-a mutat în New York, unde şi-a început cariera pe scenă, jucând în spectacole precum „Romeo şi Julieta”, „Ivanov” şi „A Doll's House”. În ciuda succesului timpuriu, a decis să aprofundeze domeniul, înscriindu-se la programul de actorie al Universităţii New York, unde a obţinut diploma de master.

În ceea ce priveşte filmul, a jucat în „The Jackal”, „For Love of the Game”, „Hulk”, „Spider-Man 2” şi „The Cave”, precum şi „Crash”, premiat cu Oscar. Mai mult, a fost Jack Kang în lungmetrajele din seria „Divergent”.

Kim şi-a împrumutat vocea pentru „The Tale of the Princess Kaguya”, precum şi mai multor jocuri video, cum ar fi „Saints Row” 1, 2 şi 3.

Pe micul ecran, el a fost invitat în numeroase seriale, printre care „CSI”, „ER” şi în două sezoane din „24”. În 2008, a apărut în miniseria „The Andromeda Strain”, nominalizată la Emmy.

Kim a înfiinţat în 2014 compania de producţie 3AD, care dezvoltă conţinut original, producţii şi formate globale. Compania se angajează să spună poveşti care să integreze personaje şi culturi slab reprezentate în peisajul media din zilele noastre.

Desemnată cel mai bun serial-dramă la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo 2019, producţia „The Good Doctor” îl are în centru pe Freddie Highmore („Bates Motel”, „August Rush”, „The Golden Compass”, „The Spiderwick Chronicles”, „Charlie&The Chocolate Factory”) care interpretează rolul unui tânăr ce suferă de autism şi începe un stagiu la secţia de chirurgie a unui spital din California. El abandonează viaţa liniştită dintr-un orăşel pentru a se alătura echipei de chirurgi de la prestigiosul St. Bonaventure. Singur şi având dificultăţi în a lega relaţii, tânărul îl are de partea lui doar pe doctorul Aaron Glassman (Richard Schiff).

Serialul american este adaptare a producţiei sud-coreene lansată în 2013.

Prezentăm interviul acordat de actorul şi producătorul Daniel Dae Kim:

Care este povestea din „Doctorul cel bun”?

Daniel Dae Kim: Serialul spune povestea unui tânăr cu autism şi inteligenţa unui savant, Shaun Murphy, care tocmai a absolvit Facultatea de Medicină şi încearcă să îşi croiască propriul drum în cadrul unuia dintre cele mai competitive spitale. Vom vedea etapele prin care el ajunge chirurg, dar şi încercările sale de a supravieţui alături de toţi aceşti medici foarte talentaţi.

Spuneţi-ne mai multe despre personaje.

Daniel Dae Kim: Doctorul Glassman este unul dintre oamenii cu vechime din spital, este directorul spitalului. În plus, este un mentor pentru Shaun pe care îl ştie de foarte mult timp şi este cel mai important susţinător al acestuia. Are un rol fundamental în serial întrucât el este cel care luptă pentru Shaun când nimeni nu este de partea lui, mai ales la început. De asemenea, contrabalansează energia tinerilor rezidenţi şi escapadele lor. E unul din personajele mele favorite.

Doctorul Melendez este chirurgul vedetă, cel pe care toţi îl au ca model şi la care apelează când au întrebări sau cazuri complicate. Dacă el nu are răspunsuri, nimeni nu le are. Sosirea lui Shaun îl pune în încurcătură pentru că mereu s-a considerat a fi autoritatea supremă în probleme medicale, dar acum este faţă în faţă cu un tânăr care pare să îi fie egal. Este un personaj fascinant pentru că are un rol şi în problemele administrative. Figură autoritară, Melendez este prins şi în jocurile de culise ale politicii spitalului.

Claire este o tânără rezidentă care este personajul feminin central. Se confruntă cu un conflict interior puternic – care este rolul ei şi ce presupune acesta. Îşi doreşte să fie dură, să fie mereu în control, dar ea este de fapt o persoană vulnerabilă, deschisă şi curioasă. Ce vom descoperi la acest personaj sunt încercările ei de a găsi un echilibru între dorinţa de a deveni un doctor şi a afla cine este ca om.

Ce ne puteţi spune despre tonul serialului?

Daniel Dae Kim: Nu cred că putem vorbi de tonul serialului fără a discuta mai întâi despre scenariu. Totul începe de aici şi David Shore ne-a oferit un scenariu minunat. Este inteligent, amuzant, incisiv, autentic şi încărcat de emoţie. Şi astfel tonul vine de la sine. Spitalul nostru este unul foarte competitiv, hi-tech şi avem un amestec de umor cu situaţii dramatice.

Dramele medicale reprezintă unul din pilonii televiziunii. De ce consideraţi că telespectatorii iubesc acest tip de serial?

Daniel Dae Kim: Unul din principalele motive pentru care dramele medicale au un succes atât de mare este că au o miză intrinsecă. Vorbim despre umanitate, despre viaţă şi moarte, despre oameni care se confruntă cu situaţii dramatice şi sunt infinite moduri de a aborda trauma unei persoane care se află în spital şi ce relevă acest lucru despre natura umană. Te poţi identifica uşor ca telespectator, într-o formă sau alta. Serialul „The Good Doctor” are o particularitate – în centrul poveştii se află un tânăr care se confruntă cu anumite provocări, ceea ce ne face să ne gândim că, uneori, şi doctorii au nevoie de ajutor, nu doar pacienţii.

De ce sunt atât de credibile personajele? 

Daniel Dae Kim: David nu doar că a creat una dintre cele bune drame medicale din lume, „House”, dar are un stil de a scrie - deştept şi concis - care m-a atras. Ai nevoie de un scenariu excepţional, cazuri interesante. În acest caz, există un personaj pe care toată lumea îl susţine. Cred că aceasta este noutatea pe care „The Good Doctor” o aduce. Mai mult, consider că sunt atât de multe seriale în prezent construite pe un anti-erou. Îmi place idea de a avea un erou, o persoană care are un set de provocări la nivel personal, pe care nu le poate controla şi ne dorim să reuşească.

Cum a fost castingul pentru rolul Shaun?

Daniel Dae Kim: Din postura de actor, pot să vă spun că este destul de dificil să găseşti persoana potrivită pentru a-l interpreta pe Shaun. Trebuie să fie capabilă să-şi exprime partea umană fără a o face conştient. Este nevoie de subtilitate şi empatie din partea actorului pentru a accepta un astfel de personaj, pentru că, pe lângă tot efortul actoricesc de a apela la toată paleta de emoţii şi intenţii dintr-o scenă, în acest caz, se adaugă un strat – condiţia lui Shaun. Deci, este o provocare foarte mare pe care cred că am gestionat-o foarte bine: am creat un personaj pe care nu poţi să îl uiţi.

Cum va evolua serialul pentru Shaun şi pentru telespectatori? 

Daniel Dae Kim: Shaun este mult mai simplu decât audienţa în sensul în care, tot ceea ce îşi doreşte este să devină medic dintr-un motiv concret care are rădăcini într-un moment din copilărie. Nu are aspiraţii să se îmbogăţească sau să deţină un apartament cu vedere la ocean, nu îl caracterizează, de aceea consider că este simplu. Ceea ce îşi doresc oamenii pentru Shaun este să fie fericit, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt fanul ideii de a fi alături de Shaun, de a sărbători micile sale victorii, interacţiunile cu ceilalţi rezidenţi, diagnosticul pus corect când nimeni nu reuşeşte sau momentul în care salvează pentru prima dată o viaţă. Acestea sunt momentele pe care le aştept, care poate nu reprezintă foarte mult pentru Shaun, dar pentru telespectatori sunt foarte importante.

După ce aţi citit scenariul, ce v-a determinat să acceptaţi acest proiect?

Daniel Dae Kim: A fost un cumul de factori, am apreciat oportunitatea de a lucra cu David, e printre favoriţii mei, dar şi cu Seth Gordon, regizorul care face o muncă fantastică. El reuşeşte să ofere profunzime personajelor, ca să nu mai vorbesc de partea tehnică. Însă, în final, ţin cu aceste personaje. Fiecare din noi se va regăsi într-un fel în aceste personaje şi vom ţine cu ei.

Cu ce se diferenţiază „The Good Doctor” de alte drame medicale? 

Daniel Dae Kim: Multe din dramele medicale pe care le-am văzut se concentrează pe circumstanţele din viaţa pacienţilor. Alte seriale se focusează pe echipa de doctori. În mijlocul poveştii „The Good Doctor” avem un doctor cu o dizabilitate şi cu toţii ne dorim să reuşească.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care este principalul atribut al acestui serial?

Daniel Dae Kim: Uite ce le spun prietenilor mei – este o dramă medicală cum am mai văzut. Însă ceea ce nu am mai văzut până acum este o dramă medicală care se concentrează pe emoţie şi căreia nu îi este teamă de a te implica emoţional în sensul în care devii principalul susţinător al acestor personaje. Mai mult, în această epocă a cinismului, poţi lăsa totul la o parte şi să spui „Shaun, sunt alături de tine”.

Lumea este obişnuită să fiţi în faţa camerei. Cum este postura de producător?

Daniel Dae Kim: Am început să produc pentru că din postura de actor eşti condiţionat de rolurile disponibile, dar nu creezi lumi. Aici simt că putem avea un impact, noi, ca povestitori. Când am avut oportunitatea de a începe în acest domeniu am profitat pentru că doar aşa pot spune poveşti cum este cea din „The Good Doctor”, despre cei slab reprezentaţi, eroii nevăzuţi. E o lume aşa de mare şi doar o mică parte din ea a fost transpusă în poveşti. De aceea iubesc zona de producţie – să poţi ajuta actori, să găseşti scriitori fenomenali sau pur şi simplu să creezi o lume de la zero.

Ce ne puteţi spune despre procesul de adaptare al formatului coreean?

Daniel Dae Kim: Am văzut nenumărate formate coreene, eu sunt coreean. Mă uit la multe formate TV din întreaga lume. Când am vizionat „The Good Doctor”, m-am gândit cât de uşor ar putea fi translatat şi adaptat pentru televiziunea americană. E fidel genului de dramă medicală şi spune povestea unui personaj pe care nu l-am mai văzut până acum. Am găsit şi un mod de a-i da o viaţă lungă – vom aborda mai mult decât povestea lui Shaun, vom lua spitalul ca un tot şi modul în care Shaun se încadrează în acest mozaic.

Serialul american a fost lansat în 2017 şi a ajuns acum la al treilea sezon. Din distribuţie mai fac parte Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Chuku Modu, Beau Garrett, Hill Harper şi Tamlyn Tomita. Pentru rolul Shaun Murphy, Freddie Highmore a fost nominalizat în 2018 la categoria „cel mai bun actor într-un serial-dramă” a Globurilor de Aur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.