Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii reprezintă cea mai mare tragedie americană de la Războiul Civil încoace, similară ascensiunii lui Putin în Rusia, spune scriitorul şi psihologul american Andrew Solomon, într-un interviu pentru agenţia de presă News.ro. Începând cu a doua zi după scrutinul prezidenţial care l-a făcut pe Donald Trump preşedinte, America s-a rupt în două, adaugă Solomon, iar presa a dovedit că a devenit ineficientă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrew Solomon este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune. Apare în mod regulat - cu o largă şi diversificată sferă de subiecte despre depresie, artiştii sovietici, renaşterea culturală afgană, politica libiană şi altele - în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure şi în alte publicaţii. Cartea sa ”The Noonday Demon: An Anatomy of Depression” a câştigat în 2001 Premiul Naţional al Cărţii, în 2002 a figurat printre finalistele pentru Premiul Pulitzer, fiind inclusă în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.

Reporter: Din Europa, alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii s-au văzut ca fiind cele mai zgomotoase şi totodată mai importante din ultimele două decenii. Cum s-au văzut din America? A fost acest scrutin prezidenţial unul cu miză foarte mare?

Andrew Solomon: Fără nicio îndoială că au fost şi fiecare comentator a spus-o. Au fost cele mai importante alegeri, iar rezultatul este cea mai mare tragedie americană de la Războiul Civil încoace.

Reporter: Au fost mizele atât de mari pentru electorat ? Ce aşteptări au acum americanii de la noua administraţie?

Andrew Solomon : Americanii, printre care mă număr şi eu, de altfel, se aşteaptă ca noua administraţie să facă bucăţi Constituţia şi să implementeze acele politici de dreapta care vor devasta ţara noastră timp de decenii.

Reporter: Ce au ales, de fapt, americanii, în termeni de ofertă electorală?

Andrew Solomon: Au ales cruzimea, frica, mânia şi cultul propriei personalităţi în detrimentul umanităţii, politeţii, sensibilităţii şi modestiei.

Reporter: S-a spus că alegerea pentru Donald Trump a fost una în virtutea fricii. Frica de terorism, de imigranţi, de sărăcie. Este o explicaţie validă?

Andrew Solomon: Nu doar a fricii, care este reală şi perfidă, dar şi în virtutea urii, a duşmăniei adânci şi furioase.

Reporter: Mai funcţionează frica, atât de familiară românilor din perioada totalitară, ca mecanism electoral?

Andrew Solomon:  Da. Acest moment îmi aminteşte de ce am trăit atunci când am fost în Uniunea Sovietică şi în alte ţări din spatele Cortinei de Fier. Frica poate fi exploatată pentru a zdrobi voinţa celor capabili să facă lucruri mai bune.

Reporter: În mod tradiţional, presa americană îşi asumă, în alegeri, un partizanat politic. De astă-dată, în proporţie covârşitoare, presa a fost de partea lui Hilary Clinton şi anti Donald Trump. Să interpretam aceste alegeri, rezultatul lor, ca o înfrângere şi a presei mainstream, să îi spunem aşa?

Andrew Solomon: Mass-media este în colaps. Nu numai că aproape toate, cu două excepţii, dintre cele 200 de publicaţii majore au sprijinit-o pe Clinton, dar au şi livrat toate acele sondaje care ne asigurau că va câştiga. Întregul sistem de raportare (a sondajelor de opinie) a fost compromis, iar influenţa publicaţiilor s-a dovedit a fi neglijabilă.

Reporter: Cum a arătat America a doua zi după alegeri?

Andrew Solomon:  Acolo unde a fost o singură ţară, acum sunt două. America mea a fost în lacrimi şi greaţă. Cealaltă America, a bigotismului şi a rasismului, e îndreptăţită pe deplin să celebreze. 

Reporter: Sistemul politic american este bazat pe acest mecanism  al controlului reciproc, "checks and balances".  Republicanii vor controla de aici încolo şi Congresul. Este acest mecanism suficient de puternic încât să reziste şi unor eventuale abuzuri de putere, dacă acestea sunt posibile?

Andrew Solomon: Anticipez că Donald Trump va face tot ce poate pentru a submina acest mecanism de ”check and balances”, deteriorându-l poate permanent. Acest fapt este pentru America cam ce a fost venirea la putere a lui Putin în Rusia. Libertăţile şi egalitatea despre care credeam că au ajuns deja la maturitate în societatea noastră sunt, de fapt, pe moarte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.