Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) aşteaptă, până pe 21 octombrie, ora 14.00, propuneri privind includerea unor noi obiective în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (PNR), principalul instrument de finanţare, din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii, a monumentelor istorice aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale şi a cultelor religioase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finanţarea monumentelor istorice aflate în proprietate privată, alta decât a cultelor religioase, nu poate fi asigurată prin PNR, ci printr-un mecanism distinct, reglementat prin HG. 1430 / 2003, cu finanţare de la bugetul de stat sau al autorităţilor locale, se arată pe site-ul patrimoniu.gov.ro.

Anual se finanţează prin PNR proiectarea, execuţia, îndrumarea şi asistenţa tehnică de specialitate necesare pentru realizarea lucrărilor de protejare, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice incluse în program.

Excepţie fac monumentele propuse pentru finanţare în regim de urgenţă, pentru care se primesc cereri la orice moment din an şi se evaluează imediat.

Anul acesta au fost alocate, la propunerea INP, fonduri pentru proiectare şi pentru executare de lucrări la obiective aflate deja în PNR. S-a asigurat finanţarea la nivelul maxim posibil, în funcţie de planificarea şi eşalonarea lucrărilor, dar şi de capacitatea de execuţie a tuturor şantierelor deschise care nu au avut probleme în derulare. S-a asigurat, de asemenea, finanţarea necesară pentru proiectare la obiectivele fără documentaţie tehnico-economică şi pentru actualizarea documentaţiilor tehnico-economice în cazurile în care aceasta a fost necesară.

Pot fi propuse pentru înscrierea în PNR imobile care au statut de monument istoric - clasate individual sau parte a unui ansamblu sau sit clasat - care se află în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale (judeţ, comună, municipiu, oraş) sau a cultelor religioase recunoscute. Solicitările pot fi înaintate de proprietari sau administratori legali ai imobilelor.

Propunerile vor fi evaluate de o comisie de specialitate, pe baza criteriilor cuprinse în Anexa 1 la Normele PNR. Rezultatele vor fi comunicate solicitanţilor şi vor fi publicate pe site-ul INP.

Rezultatele evaluării propunerilor de noi obiective vor fi comunicate solicitanţilor şi vor fi afişate pe site-ul INP pe 4 octombrie. Pentru contestarea evaluării, solicitanţii se pot adresa INP într-un interval de trei zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor evaluării. Lista finală care va cuprinde rezultatul evaluării solicitărilor primite va fi publicată pe site-ul INP pe 11 noiembrie. Lista va fi transmisă Ministerului Culturii, pentru a fundamenta alocarea bugetară pentru PNR 2017. Rezultatul nu reprezintă un angajament de finanţare. 

Apelul pentru propuneri are la bază normele specifice privind derularea PNR, propuse de INP, prezentate spre consultare publică, avizate de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi aprobate de Ministrul Culturii prin ordinul nr. 3765 / 16.09.2016. 

Documentul final, intitulat Norme metodologice privind elaborarea şi derularea Programului Naţional de Restaurare a monumentelor istorice, finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 743 / 23.09.2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.