„Solaris”, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, îşi păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariţie (1961) şi la aniversarea centenarului naşterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi propune o adaptare liberă a romanului în spectacolul sonor conjugat cu instalaţia omonimă de realitate augmentată prezentată în secţiunea „Instalaţii vizuale” a FNT31.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din 7 noiembrie, de la ora 16.00, Muzeul Naţional de Artă al României prezintă la Sala Rotonda două evenimente conjugate secţiunii „Instalaţii vizuale” din Festivalul Naţional de Teatru 2021 - FNT31, ca urmare a parteneriatului cu Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Elemente grafice şi sonore vor interacţiona cu vizitatorul în cadrul instalaţiei de realitate augmentată „Solaris”, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric şi polemic la noile limbaje.

Instalaţia sintetizează atmosfera „solariană” şi se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor „Solaris” produs de Teatrul Naţional Radiofonic în parteneriat cu institutul Polonez Bucureşti, cu premieră în secţiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).

Cu aceeaşi ocazie, Institutul Polonez Bucureşti oferă o introducere în opera lui Stanisław Lem, prezentată în foaierul sălii Rotonda. Expoziţia de desene „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz” este realizată de artistul Daniel Mróz şi curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.

„Solaris” de Stanisław Lem, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserţii din poeme de Halina Poświatowska. Traducerea: Sabra Daici şi Ilinca Stihi. În distribuţie: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârţu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.  Asistenţa tehnică: Marius Ţoghină. Sound design: Tom Brânduş. Muzica originală: Cristian Lolea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti.

Instalaţia va putea fi vizitată în intervalul 7-14 noiembrie, în programul obişnuit al muzeului, cu intrare liberă. Accesul se va face din str. Ştirbei Vodă 1-3, la Sala Rotonda, Auditorium.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.